Iohannis pleacă în Țările Baltice. Întărirea Flancului Estic, o prioritate

Preşedintele Klaus Iohannis face miercuri o vizită oficială în Letonia, care va fi urmată joi de o vizită oficială în Lituania şi de participarea, în data de 25 noiembrie, la Kaunas, la simpozionul internaţional The Idea of Europe şi la reuniunea şefilor de stat din Lituania, Letonia, Polonia şi România, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Pe agenda convorbirilor Preşedintelui României cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

În cadrul vizitei la Riga, care are loc în anul centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice româno-letone, preşedintele României va avea consultări politice cu preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits, precum şi întrevederi cu prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš, şi cu preşedintele Parlamentului leton, Edvards Smiltēns.

Vizita oficială la Vilnius va cuprinde consultări politice ale ăreşedintelui României cu Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pe agenda convorbirilor preşedintelui României cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

Având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un loc important în discuţii îl va ocupa cooperarea în cadrul NATO şi întărirea Flancului Estic al Alianţei pentru asigurarea securităţii Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliţie aeriană întărită în ţările baltice, începând cu anul 2023. Se vor discuta posibilităţile de creştere a eforturilor de asistenţă pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război şi venirea iernii, precum şi măsurile de susţinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare a unor state terţe vulnerabile.

Securitatea energetică se va afla, de asemenea, pe agenda convorbirilor, cu accent pe soluţiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenţei de gazul rusesc.

Vor mai fi abordate evoluţiile din Republica Moldova şi măsurile de asistenţă în contextul economic dificil pe care statul vecin îl traversează, precum şi cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului Bucureşti 9 şi al Iniţiativei celor Trei Mări.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în a doua zi a vizitei în Lituania, la simpozionul The Idea of Europe, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

În continuare, preşedintele României va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova şi respectiv promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării şi a tentativelor de rescriere a istoriei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri