AcasăPoliticIohannis, prima reacție la discursul lui Viktor Orban: ”Este inadmisibil”/ ”E nevoie...

Iohannis, prima reacție la discursul lui Viktor Orban: ”Este inadmisibil”/ ”E nevoie de clarificări publice din partea UDMR”

​Președintele Klaus Iohannis a avut vineri prima reacție la discursul virulent susținut de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, Iohannis spunând că este profund eronat ca un lider european să vină cu o astfel de teorie a raselor. Șeful statului a cerut clarificări UDMR, a cărei conducere a aplaudat discursul lui Orban: “Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse”.

Iohannis a făcut aceste declarații răspunzând unei întrebări într-o conferință de presă comună susținută alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

El a spus că ”este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”:

 • “Este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină cu un discurs construit pe teoria raselor.
 • Este o terie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un înalt demnitar să vină cu astfel de teorie. (…)
 • Este eronat și inadmisibil, indiferent de scena de unde este susținut un astfel de discurs. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi”.

E nevoie de clarificări publice din partea UDMR

Președintele a mai spus că UDMR trebuie să vină cu clarificări publice, în condițiile în care conducerea și membrii partidului s-au aflat la evenimentul de la Băile Tușnad la care Viktor Orban a susținut discursul care a provocat criticile Occidentului:

 • “Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR.
 • Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat sau daca nu l-au înțeles și au aplaudat generic.
 • Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe”.

Iohannis a mai spus că va trebui să aibă loc o discuție clarificatoare și în coaliția de guvernare:

 • “Nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”.

Declarațiile lui Viktor Orban care au stârnit reacții aprinse în Occident

Viktor Orban a iscat un val de indignare prin recentele sale afirmații de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Printre alte declarații grave, din registrul xenofobiei și al rasismului, Orban a cerut negocieri de pace în Ucraina, pe motiv că strategia UE a eșuat și a spus că Budapesta nu este de acord cu intenția anunțată privind reducerea consumului de gaz (n.red- decizia CE a fost anunțată ulterior).

De asemenea, liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins viziunea unei societăţi “multietnice”.

 • “Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu “non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

Ce a declarat premierul Ungariei, la Băile Tușnad, conform traducerii oficiale:

 • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (…) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
 • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
 • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
 • În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
 • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus ‘lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască’. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus ‘nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi’.
 • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

„Un punct de vedere cultural”

Aflat joi în vizită în Austria, Orban și-a apărat discursul virulent pe care l-a susținut recent în România împotriva „amestecului de rase”, el motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, potrivit AFP.

 • “Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural.
 • În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a declarat premierul Ungariei.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme “iliberale”, bazate pe “apărarea unei Europe creştine”. El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.