x


  • EUR
    4.7274
    USD
    4.2601
string(11) "fiscalitate"

Iohannis și-a dat acordul. Care sunt românii care scapă de datoriile la Fisc

Ștergerea datoriilor unor categorii de români, care însumează, conform estimărilor, circa patru milioane de persoane, poate fi considerată o victorie a contribuabililor români asupra Fiscului. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind anularea unor obligaţii fiscale.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.07.2015, 7:11

Obișnuit cu libertate totală la interpretarea abuzivă și discreționară a legislației fiscale, care și ea lasă loc de interpretări, în defavoarea contribuabililor, Fiscul a fost nevoit să recunoască faptul că textul legii este interpretabil și să șteargă datoriile românilor care au fost obligați pe nedrept la plata unor obligații fiscale.

 

Astfel, mai multe categorii de contribuabili pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit unele obligații fiscale principale și accesorii scapă de aceste datorii, pentru perioada 2012-1 iulie 2015.

 

Iată, așadar, care sunt categoriile de contribuabili care scapă de anumite obligații fiscale și de penalitățile aferente:

 

– Persoanele cărora le-a fost reîncadrată sau reconsiderată activitatea ca fiind dependentă. În această categorie intră toate profesiile liberale și persoanele care obțin venituri din activități independente, în total circa 665.000 persoane cu profesii precum avocat, arhitect, medic, farmacist, evaluator, jurnalist etc.

 

– Angajații care au lucrat în străinătate primind indemnizații pe perioada delegării și detașării pentru care Fiscul a recalificat acele sumele ca fiind de natură salarială. Cea mai mare categorie afectată de aceste reglementări sunt șoferii de TIR care primesc diurne pentru deplasările în străinătate.

 

– Persoanele care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuala și care au depășit plafonul și nu s-au înregistrat ca plătitor de TVA nu mai trebuie să plătească diferențele de TVA aferentă veniturilor sau obligațiile fiscale accesorii;

 

– Scapă de contribuția de asigurări sociale de sănătate persoanele pentru care baza lunară de calcul a acestei contribuții este mai mică decât salariul minim brut pe țară. În această categorie intră persoanele care au avut venituri infime doar din dobânzi și dividende, pentru care statul le-a cerut să achite contribuții la sănătate în valoare de 468 de lei pe an.

 

Aceste obligații fiscale vor fi anulate din oficiu, de către organul fiscal competent, care va emite o decizie de anulare a obligațiilor fiscale, document care va ajunge la contribuabil.

 

Legea vine, totuși, și cu o veste proastă. Se șterg datoriile doar pentru persoanele care nu le-au plătit până acum. Astfel, contribuabilii care au plătit deja obligațiile fiscale stabilite pe nedrept nu își vor primi banii înapoi.