IOHANNIS și CÎȚU, nimic despre deceniul groaznic de la ”CANTACUZINO”!

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au marcat azi centenarul Institutului Cantacuzino iar în discursurile lor au lăudat activitatea cercetătorilor. În plus, șeful statului a decorat instituția cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în semn de recunoaștere „a valorii colectivului dumneavoastră de specialiști de elită ai medicinei românești și a contribuției Institutului „Cantacuzino” la dezvoltarea cercetării științifice medicale”.

 

Vacanța elevilor este singura soluție! Alexandru Rafila avertizează

 

Până în urmă cu zece ani, institutul a fost unul dintre marii productori de imunologice din lume însă o serie de evenimente ce au avut loc după 2010 l-au impins către faliment. În guvernarea PSD s-a luat decizia, salvatoare, de mutare a instituției de la Ministerul Sănătății la cel al Apărării astfel încât să fie pus pe linia de plutire și să spere la reluarea producției de vaccin. Doar premierul Cîțu a dat de înțeles că instititul a avut probleme și a felicitat personalul și ministerul pentru că au reușit să-l salveze, însă n-a intrat în amănunte.

 

România va pierde o șansă ISTORICĂ. Anunț sumbru din PSD

Problemele cu adevărat importante pentru Institutul Cantacuzino au început în luna februarie 2010 atunci când Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Practic, nu era gata modernizarea liniei de fabricaţie a vaccinului BCG, cel care se face la naştere. Din cauza întârzierii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate mai multe luni, iar autorităţile au fost nevoite se aducă vaccinuri din străinătate, mai scumpe.
Șocul pentru institut a fost extrem, ținând cont că în perioada aceea era o isterie întreagă cu virusul gripei porcine. Ministerul Sănătății a comandat de la Cantacuzino cinci milioane de vaccinuri, considerând că atâţia oameni au nevoie de aşa ceva. Numai că rata de refuz a populației a fost foarte mare. În plus, destui medici au recomandat pacienților să nu se vaccineze. Cantacuzino a livrat 3 milioane de doze până la ridicarea autorizaţiei, iar celelalte 2 milioane erau în diverse stadii de fabricaţie. Totuși a încasat bani pentru toate cele 5 milioane de doze contractate. Pe fir a intrat Curtea de Conturi care a cerut institutului să returneze contravaloarea celor 2 milioane de doze, deşi o mare parte din cheltuieli au fost făcute.
Și veștile rele nu s-au oprit aici. Chinuit de fenomenul gripei porcine, ca victimă colaterală, de problemele cu autorizația dar și de o datorie de două milioane de euro acumulată până atunci, din care o treime către furnizorii de medicamente, Cantacuzino se pregătea pentru demolare întrucât Executivul de atunci pregătea un act normativ prin care se stipula faptul că centrele naţionale de referinţă de la institut (centre unde se certifica existenţa unor virusuri) urma să fie trecute la Institutul Naţional de Sănătate Publică. De ce? Pentru că miza era uriașă, și anume un patrimoniu imobiliar de 10.000 metri pătraţi în centrul Ca­pitalei şi alţi 110.000 de metri la Băneasa. „Cel puţin vor rămâne să lucreze în cercetare 60 de specialişti”, era consolarea supremă a salariaţilor de la Cantacuzino. Acestă mișcare guvernamentală a picat, din moteve necunoscute.
Spre finele anului 2010, șefii de la Cantacuzino au cerut Agenției Medicamentului anularea autorizării a nu mai puţin de 21 de produse, printre care polidin şi cantasim. Decăderea a devenit certitudine. În doar doi ani de zile, campania de imunizare gratuită împotriva gripei s-a făcut doar cu vaccin din import. La începutul lui 2012 au fost retrase toate vaccinurile pentru că s-a constatat o concentraţie scăzută a tulpinei B. Apoi, linia de producţie a fiolelor a fost închisă.
S-a încercat o repornire a producției în 2013. Numai că ANM a tăiat din nou avântul celor de la Cantacuzino și astfel încât 600 de mii de doze câte au fost produse atunci au fost făcute degeaba. S-a cerut expertiza Agenției Medicamentului din Franța, organism care a confirmat că vaccinul de la Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per milimetru de endotoxtine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.
La finele lui 2014, încercând să mai salveze cât se mai poate salva, Guvernul trece Institutul din parohia Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei. În ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea avea în continuare conturile blocate. Doi ani a stat la Educație după care Cantacuzino a revenit la Sănătate. Dar pentru scurt timp.
Guvernul PSD a înființat în 2017 printr-o ordonanță de urgență Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, instituţie de drept public care desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. ”Previziunile privind evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei în următoarea perioadă impun operaţionalizarea capacităţilor naţionale de producţie a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranţa stării de sănătate a populaţiei, se arăta în nota de fundamentare a OUG.
Trecerea în subordinea Armatei a institutului s-a dovedit o mișcare bună și un punct de plecare pentru reluarea producției de vaccin. Pentru o astfel de activitate este nevoie de construcția unei noi fabrici, care să respecte reglementările europene de bună practică în acest domeniu, se arată într-un document semnat de către ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă. În acest sens, Institutul Cantacuzino dorește să atragă 150 milioane de euro din banii europeni. În funcție de obținerea finanțării și derularea etapelor proiectului, la finalizarea acestuia, Institutul Cantacuzino va fi capabil să producă vaccin gripal tetravalent și să creeze oportunități de dezvoltare de noi produse farmaceutice. Aria pilot de producție a vaccinului gripal, existentă la sediul institutului, asigură pregătirea operatorilor în vederea fabricării de loturi experimentale. Astfel, în 2019 a început un proces de pregătire profesională, operatorii realizând, în scop de însușire a procedurilor și etapelor de producție, trei loturi necomerciale de vaccin. Aceștia se vor prefecționa, în continuare, la standardele naționale și europene de siguranță și calitate în domeniu, ce trebuie respectate pentru realizare acestui produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică. Concomitent cu pregătirea vaccinului gripal, specialiștii institutului lucrează pentru fabricarea a două produse din categoria imunomodulatori, care vor fi puse pe piață până la finalul anului viitor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed