x


  • EUR
    4.7794
    USD
    4.3124
string(7) "politic"

IOHANNIS, tăcere strategică atunci când a fost întrebat de chinezi

Proiectul cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost deja discutat în CSAT și declarat prioritar.

Author: Mihai Voican | Sursa: Hotnews | Publicat: 20.11.2019, 8:39

Președintele Klaus Iohannis a afirmat în dezbaterea de marți că va analiza în CSAT proiectele strategice în care sunt implicate companii chineze, printre care și cel privind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. “Vom analiza cu foarte mare atenție în CSAT și se vor lua deciziile de rigoare pentru a garanta securitatea națională, pot să vă promit”, a răspuns Iohannis la o întrebare legată de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și licitația pentru 5G. Ceea ce nu a spus Iohannis este că proiectul de la Cernavodă, în care parteneră este o companie chineză acuzată de spionaj în SUA, a fost deja discutat în CSAT, în mai 2016, fiind declarat investiție prioritară.

 

China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Vezi aici comunicatul Departamentului de Justiție.

 

Pe 27 mai 2016, în cadrul unei ședințe CSAT, proiectul a fost declarat prioritar. “În cadrul ședinței Consiliului am analizat și aprobat Raportul Ministrului Energiei privind stadiul și evoluția Proiectului Unitățile 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiții pentru România, care va asigura creșterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul producției naționale de energie electrică și va contribui substanțial la creșterea economică, menținerea, dar și crearea de noi locuri de muncă”, a declarat președintele Klaus Iohannis pe 27 mai 2016.

 

Articolul integral pe HOTNEWS