x


  • EUR
    4.7800
    USD
    4.4131
string(9) "lifestyle"

ION ȚIRIAC a fost detronat! Un alt român ocupă cel mai înalt loc din topul FORBES

Daniel Dines a devenit cel mai bogat român, conform Forbes.

Author: Mihai Voican | Sursa: START-UP CAFE | Publicat: 12.09.2019, 10:41

Programatorul român Daniel Dines, fondator și director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboți software (bots), scrie, miercuri, ediția americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul „De la comunism la coding”.

 

Daniel Dines apare pe coperta ediției americane a Forbes, alături de titlul ”Boss of the Bots” (Șeful boților).

 

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la București, omul de afaceri român mai deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA – robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.

 

„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath – n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deține mai mult de 20%, primul miliardar din boți din lume” – amintește Forbes.

 

Dacă ne luăm după cel mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Țiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Țiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogați români.

 

Totuși, Țiriac apărea cu o avere mai mare, de 1,8-2 miliarde de euro în anul 2018, în evaluările publicației românești Top 300 Capital. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că în cazul unei companii ca UiPath, ca la mai toate startup-urile de tehnologie care strâng runde de investiții, valoarea firmei are un caracter destul de teoretic, care ține cont de evoluția pieței în care activează (automatizări software, în cazul de față), de portofoliul de clienți existent și potențial, de avansul tehnologic și așa mai departe. O evaluare mai concretă se face abia pe bursă. De partea cealaltă, averea lui Țiriac are fundamente solide în proprietăți imobiliare, mașini de colecție, tranzacții efectuate etc.

 

 

Articolul intgral pe START-UP CAFE