x


 • EUR
  4.6662
  USD
  4.0794
 • 2° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  31 km/h
  Umiditate

  100%
  Presiune

  34236 hPa
string(7) "politic"

IORDACHE lovește din nou. DNA nu va mai putea ancheta unele fapte de CORUPȚIE

Comisia parlamentară specială care dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a aprobat modificarea Legii nr. 304/2004, în sensul înființării unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, dar și toate cazurile în care ar fi implicați. Propunerea a fost adoptată cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”.

Author: Mihai Voican | Sursa: B1TV | Publicat: 07.12.2017, 17:06 | Actualizat: 07.12.2017, 17:09

Comisia a mai votat ca DIICOT să elaboreze, anual, un raport de activitate pe care să-l prezinte și ministrului Justiției, nu doar Consiliului Superior al Magistraturii. O obligaţie identică are şi DNA, care trebuie să prezinte, de asemenea, un raport anual ministrului Justiţiei şi CSM.

 

Majoritatea PSD-ALDE din comisie și-a impus punctul de vedere în ciuda opoziției manifestate de reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, procurorilor și judecătorilor. Singurii care au pledat în favoarea înființării unei structuri care să-i ancheteze pe magistrați au fost reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

 

Reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay, a subliniat că DNA nu va mai putea investiga unele infracțiuni de corupție prin înființarea noii structuri: ”Adică, luăm de la oameni care știu cum se lucrează și dăm unor procurori care, bine pregătiți profesional, nu au pregătire specială”.

Irina Kuglay n-a apucat să termine ce avea de spus.

 

”Doamna procuror, cu tot respectul, vă mulțumesc. Am depășit momentul dezbaterilor generale”, i-a spus președintele Comisiei, Florin Iordache.

 

Practic, dacă Parlamentul va valida propunerile aprobate de Comisia Iordache, orice caz de corupție în care printre cei implicați se află și un magistrat va fi de competența noii Secții, nu a DNA.

 

De asemenea, Comisia Iordache a adoptat un amendament propus de Guvern şi însuşit de PSD, potrivit căruia DNA nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul CSM.