ISĂRESCU a lăsat liber cursul: Atenție mare!

Suntem pentru stabilitatea macroeconomică, stabilitatea cursului, dar nu pentru fixitate.

 

România a scăpat de „euroizare“, în mare măsură, şi ar putea să permită mai multă flexibilitate a cursului de schimb, însă există în continuare o sensibilitate emoţională legată de deprecierea leului, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

„Atenţie la mişcările cursului de schimb! Am scăpat de euroizare, în mare măsură, putem să-i dăm mai multă flexibilitate. Vedeţi cât de sensibilă e societatea? S-a mişcat cursul cu 1%, de la 4,6 la 4,64, sau mai puţin de 1%. Comentarii puternice, tari de tot, puteai să te şi sperii dacă te uitai. Degeaba spune BNR: «Stai mă nene, uită-te la euro-dolar», 1% în mod frecvent se întâmplă într-o zi, nu în câteva zile şi la câteva luni. Există în continuare o sensibilitate, hai s-o numesc emoţională, la această chestiune. Există întrebări la care e şi greu să răspunzi. Dacă se întâmplă toamna, de ce se întâmplă toamna, dacă se întâmplă iarna, de ce iarna, când trebuie să importăm gaze, dacă e primăvara e pentru că e înainte de Paşti, dacă e vara, când pleacă bietul om în vacanţă… Trebuie înţelese şi aceste abordări în anumite limite. Dacă sunt împărtăşite de oameni consideraţi analişti, avem o problemă“, a declarat guvernatorul BNR la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

 

Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut în această lună după ce cursul a spart pragul psihologic de 4,6 lei/euro, urcând la un maxim istoric de 4,6495 lei/euro, cel mai slab curs de la apariţia monedei europene până în prezent, adică din ultimii 19 ani. Revoluţia fiscală anunţată de guvern şi problemele structurale ale economiei au pus tot mai multă presiune pe leu.

 

În condiţiile fluctuaţiilor din ultimele zile ale leului, precum şi în urma mesajului BNR potrivit căruia va permite o flexibilitate mai mare a cursului în următoarea perioadă, analiştii văd cursul la nivelul de 4,7 lei pentru un euro până la finalul anului sau chiar de 4,8 lei pentru un euro.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed