Isărescu: ASF nu este o megastructură, deoarece controlează doar 10% din piaţa financiară

‘Salut înfiinţarea Autorităţii care supraveghează partea nebancară a pieţei financiare din România. Aş spune că nu este vorba de o megastructură, în primul rând. Dacă sistemul bancar sau creditele bancare plus leasingul (..) şi aşa mai departe sunt peste 90% din toată piaţa financiară din România şi ai 10%, să spunem, cu indulgenţă, reprezentat de piaţa de capital, pensiile private şi asigurările, înseamnă că structura de supraveghere bancară din Banca Naţională, care este de 10 ori mai mare, este o megastructură. Înseamnă că domnul Cinteză, cât este dânsul de scund, este un megaerou, dacă (…) supraveghează o piaţă de zece ori mai mare decât megastructura /ASF, n.r./. Faptul că s-au unit trei pieţe care, în România, sunt, din punct de vedere al volumului, încă mici, nu înseamnă că s-a creat o megastructură. Nu facem altceva decât să optimizăm şi costuri, şi structuri de supraveghere şi să ne integrăm mai bine în Europa. (…) În consecinţă, salut trecerea prin Parlament, aprobarea şi intrarea în funcţiune a noii autorităţi”, a spus Isărescu.

 

Potrivit oficialului BNR, prin înfiinţarea ASF se vor rezolva probleme care au rămas în suspans.

 

‘(…) De mai bine de un an de zile, autorităţile de la Frankfurt şi Bruxelles ne întreabă cine, în România, are mandatul macroprudenţial. Este un domeniu relativ nou şi cineva trebuie să-l acopere. Nu era acoperit pentru că nu aveam acoperire în lege şi nu ne-am înţeles între noi, în sensul că mai toţi spuneau să se ocupe Banca Naţională. Nu puteam să ne luăm singuri şi această sarcină, şi acest mandat. O altă chestiune care sper că se va rezolva rapid este cea a consolidării supravegherii. Noi nu suntem în situaţia Angliei sau Londrei, megastructuri din acestea care cuprind şi sistemul bancar, şi asigurări, şi sistemul financiar (…) conglomerate financiare, dar ele se vor dezvolta. Sunt extrem de greu de supravegheat dacă nu ai un sistem adecvat. Aici lucrurile sunt complicate până la Dumnezeu (…) intrăm într-o lume extrem de complexă, complexitatea ne va omorî şi în consecinţă ne trebuie structuri adecvate”, a explicat guvernatorul.

 

Pe de altă parte, Mugur Isărescu a apreciat numirea lui Daniel Dăianu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, drept ‘o voce internaţională”.

 

„Participarea la Comitetul European de Risc Sistemic nu este benevolă. Banca Naţională participă, trebuie să participe şi celelalte trei structuri. Acolo se iau decizii de maximă importanţă. Dacă nu eşti în domeniu se vorbeşte o adevărată păsărească. Nu mai este timp nici de aşteptat şi nici de glumit cu ceea ce se întâmplă în Europa. Europa merge spre un sistem complex şi avem nevoie de voce internaţională, nu numai din partea Băncii Naţionale”, a precizat Isărescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed