Isărescu cheamă yuanii şi băncile chineze în România

Banca Naţională a României va primi în trezorerie yuani din momentul în care moneda chineză va deveni valută de rezervă, spune guvernatorul. Acesta spune că yuanul joacă un rol tot mai puternic în sistemul monetar global.

 

“Este posibil ca viitoarele crize să poată fi evitate atunci când moneda chineză va juca un rol internaţional mai puternic (…) Când yuanul va deveni valută de rezervă, o vom avea imediat în trezoreria noastră”, spune Isărescu pentru Xinhua.

Până atunci, şeful băncii centrale aşteaptă ca băncile chineze să vină în România.

 

“Am discutat încă de la începutul anilor 1990 despre deschiderea de subsidiare ale unor bănci chineze aici. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple în viitor”, a spus guvernatorul BNR.

Isărescu îşi aminteşte că autorităţile monetare din China au decis să depună valute străine în conturile BNR la începutul anilor ’90, atunci când era puţină valută în România, dovadă a prieteniei de lungă durată dintre băncile centrale ale celor două ţări.

“A fost un ajutor concret şi un gest de prietenie. Un prieten la nevoie se cunoaşte. Eu n-am uitat acest gest de prietenie”, a mai spus Isărescu.

 

Şeful BNR a vorbit şi despre rolul pe care China îl joacă în rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa şi despre potenţa financiară a asiaticilor.

 

“China, o mare putere comercială şi economică la nivel mondial, a devenit şi o putere financiară, cu rezervele sale valutare în creştere. De aceea, un mesaj de încredere în euro din partea unei puteri financiare va ajuta cu siguranţă moneda”.

 

De asemenea, Isărescu cere o mai bună colaborare financiară bilaterală care “se poate axa pe diferite aspecte pentru rezolvarea crizei financiare internaţionale”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed