AcasăEconomieIsărescu: În urmă cu o lună şi jumătate se spunea că nu...

Isărescu: În urmă cu o lună şi jumătate se spunea că nu o să mai avem finanţare şi că Finanţele nu or să mai aibă bani de pensii/ Au luat 5 miliarde/ Cine se întreabă de ce s-a împrumutat Guvernul, să se uite la posibilitatea de a reduce deficitul fiscal

Mugur Isărescu a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, cum vede situaţia în care Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu încă un miliard de euro la o dobândă de peste 8 la sută pe an şi că România are cele mai mari dobânzi la împrumuturi din regiune, chiar mai mari decât Ungaria, care are o “situaţie financiară urâtă”

“Comparativ cu Ungaria am avut dobânzi mai mari şi de o lună şi jumătate dobânzile noastre sunt în sus şi în jos, faţă de Ungaria cam la acelaşi nivel. Din punctul nostru de vedere, într-adevăr, au fost dobânzile cele mai mari pentru că am avut deficitele cele mai mari. Dumneavoastră spuneţi că Ungaria are o situaţie mai urâtă? Să îmi explicaţi care este situaţia mai urâtă, au şi ei probleme mari, dar deficitele gemene, cum le spunem, deficitul fiscal şi deficitul de cont curent la noi au fost de doi ani de zile foarte mari. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană declarată cu deficite excesive şi cu nevoia de a lua măsuri şi observaţi cât de greu este să luăm aceste măsuri. Nu este bine nici să majorăm veniturile, nici să tăiem cheltuielile”, a afirmat Isărescu.

El a menţionat că reducerea deficitului fiscal este o problemă cu care se confruntă Guvernul. 

“Reducerea deficitului fiscal este o problemă dificilă cu care se confruntă România, Guvernul şi bineînţeles că suntem pentru o reducere sustenabilă care să nu creeze recesiune. O recesiune în România ar agrava situaţia fiscală. Deci nu suntem acum campioni. Suntem campioni împreună cu Ungaria şi sperăm că treptat, cu această prognoză, să ajungem cum am fost şi cu inflaţia, am fost campioni la inflaţie şi nu am ajuns codaşi la inflaţie, am ajuns pe un 7-8, aşa şi la ratele de dobândă. Esenţială însă este reducerea deficitului fiscal”, a transmis guvernatorul BNR.

El a explicat că Guvernul se împrumută deoarece deficitul este mare. 

“Apropo, este remarcabil, nu ştiu dacă nu v-a surprins maniera în care s-a reuşit, în urmă cu o lună, o lună şi jumătate se spunea că nu o să mai avem finanţare externă sau internă şi că Ministerul de Finanţe nu o să aibă bani de plătit pensii. Remarcaţi că a luat 5 miliarde. Suma este mare. Pentru cei care vorbesc despre de ce s-a împrumutat Guvernul îi invit să se uite în primul rând la posibilitatea de a reduce deficitul fiscal. Deci, Guvernul se împrumută pentru că deficitul este mare şi pentru că apar dificultăţi mari în a reduce deficitul fiscal”, a precizat Mugur Isărescu.

Ultimele Articole