Isărescu: România nu are alternativă la ajustarea sectorului public

‘Nu există alternativă la ajustare. Spunea cineva că dacă nu facem ajustare majorăm deficitul de cont curent. Eu nu-l mai văd majorat. Nu o să ne mai finanţeze nimeni. Nici nu apucăm să luăm vreo măsură de-asta de ieşire din criză, de stimulare a creşterii economice şi ne pomenim cu un blocaj al finanţării. Oricum suntem la limita finanţării relativ ieftine a deficitelor noastre’, a declarat miercuri, la o masă rotundă pe tema relansării economiei, oficialul BNR.

 

Isărescu a afirmat că, în România, corecţia sectorului public merge foarte greu şi este nevoie de curaj să se afirme public că această corecţie este inevitabilă pentru că România nu mai are finanţare externă.

 

‘La noi ajustarea a fost mare. Ajustarea este dureroasă, iar factorul politic nu poate să şi-o asume cu uşurinţă. (…) Este de tip Caragiale – să facem ajustare, dar de fapt să n-o facem. Când ajungem la măsuri care se transpun în scăderea nivelului de trai totul se schimbă.

 

Am participat la sute astfel de întâlniri – unii dispar din sală, unii vor să voteze, dar nu mai votează. Ajustarea este dureroasă în România, înseamnă scăderea nivelului de trai.

 

Metodele pot fi diferite – nominal, prin reduceri de personal, de salarii, de prime, fiscal prin creşterea impozitelor.

 

Noi am ajuns acum la o cale de mijloc şi o să ne chinuim în continuare pentru că, după cum văd că merg discuţiile, rămâne problema ajustării salariilor bugetare. Se poate şi prin metode monetare – reducerea puterii de cumpărare, inflaţie şi deprecierea cursului’, a arătat guvernatorul BNR.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed