AcasăExterneIsraelul a criticat Netflix pentru difuzarea unui film „îngrozitor”! „Farha” va fi...

Israelul a criticat Netflix pentru difuzarea unui film „îngrozitor”! „Farha” va fi disponibil de azi

Un ministru israelian a criticat, miercuri, Netflix pentru decizia de a difuza un film iordanian ce descrie presupusele atrocităţi contra palestinienilor în timpul războiului din 1948 care a coincis cu înfiinţarea Statului Israel, scrie AFP, citată de News.ro

Avigdor Lieberman, ministrul Finanţelor din guvernul anterior, a sugerat chiar oprirea unor plăţi din fonduri publice către un teatru din Jaffa, la sud de Tel Aviv, care intenţionează să prezinte filmul.

„Farha”, realizat de cineasta iordaniană Darin J. Sallam, spune povestea unei tinere palestiniene în vârstă de 14 ani al cărei sat a fost atacat de forţele israeliene.

Filmul va fi disponibil pe platforma Netflix începând de joi, după ce a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto 2021.

„Este o nebunie că Netflix a decis să lanseze un film al cărui singur scop este să incite la ură împotriva soldaţilor israelieni”, a spus Lieberman într-un comunicat.

De asemenea, el a descris drept „inacceptabilă” decizia Teatrului Al Saraya din Jaffa, care primeşte subvenţii de la stat, de a proiecta filmul. „Toate măsurile pe care le avem la dispoziţie, inclusiv refuzul finanţării” sunt necesare „pentru a preveni această proiecţie îngrozitoare sau filme similare în viitor”, a spus Lieberman.

Ministrul israelian al Culturii Chili Tropper a declarat că filmul arată „minciuni şi defăimare” şi a numit „ruşine” faptul că Teatrul Al Saraya plănuieşte să-l proiecteze.

„Cer conducerii teatrului să deprogrameze filmul”, a adăugat ministrul.

Filmul a fost prezentat, miercuri seară, la teatrul din Jaffa, în faţa căruia cincisprezece persoane au manifestat împotriva proiecţiei, a constatat un jurnalist AFP.

„Libertatea de exprimare se opreşte cu antisemitismul”, a declarat, pentru AFP, Shaï Glick, unul dintre manifestanţi.

Dana, o arabă venită să asiste la proiecţie, care nu a vrut să-şi spună numele de familie, a afirmat că „toată lumea în Israel (ar trebui) să se confrunte cu această parte a istoriei”.

„Farha” nu este primul film care stârneşte controversa privind presupusele atrocităţi din 1948, în urma cărora 760.000 de palestinieni au fugit sau fost forţaţi să-şi părăsească casele.

Regizorul israelian Alon Schwarz s-a confruntat recent cu critici virulente după un documentar despre presupusul masacru al palestinienilor la Tantura, un sat din nord-vestul a ceea ce astăzi este Israelul.

Apelurile pentru mai multă transparenţă cu privire la conduita forţelor israeliene au crescut în ultimii ani, inclusiv în Israel.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.