Israelul propune un plan în două faze de dezvoltare a Fâşiei Gaza, în schimbul unui armistiţiu pe termen lung cu Hamas; planul prevede repararea liniilor electrice, conectarea la gaze, o uzină de desalinizare, un port, o legătură rutieră cu Cisiordania şi un parc industrial

”Prea mult timp singurele două opţiuni erau cucerirea (Fâşiei) Gaza sau violenţele fără sfârşit. Or ele sunt nişte opţiuni proaste”, a subliniat Yair Lapd duminică, prezentându-şi iniţiativa – denumită ”Economie în schimbul securităţii” – la o Conferinţă pe teme de securitate, la Ierusalim.

Mai concret, el propune un plan în două etape, însă fără să treacă prin negocieri cu Hamasul, o mişcare clasată drept ”teroristă” de către Israel.

Într-o primă fază, ”liniile electrice vor fi reparate, gazele naturale conectate, iar o uzină de desalinizarea apei urmează să fie construită” în Fâşia Gaza, un teritoriu aflat sub o blocadă israeliană de peste 15 ani, în care se furnizează o medie zilnică de 12 ore de electricitate şi în care există puţină apă potabilă.

În schimb, islamiştii din Hamas este necesar să se angajeze la un ”calm pe perioadă lungă”, a subliniat Yair Lapid, care precizează că, în cazul unor violenţe, răspunsul Israelului va fi ”mai puternic decât în trecut”.

”ACŢIUNE IMEDIATĂ”

Într-o a doua fază, un port şi o ”legătură rutieră” între Fâşia şi Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel, şi o nouă zonă industrială urmează să fie construite, a anunţat Lapid.

Cisiordania, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene (AP) a lui Mahmoud Abbas, este despărţită de Fâşia Gaza de teritoriu israelian.

Acest plan, care este necesar să fie adoptat de către Guvern, nu vizează să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian, ci ”să acţioneze acum”, în vederea unei ”îmbunătăţiri” a vieţii palestinienilor şi ”creării celor mai bune condiţii ale unor negocieri viitoare”, anunţă şeful diplomaţiei israeliene.

În pofida mai multor armistiţii între Israel şi Hamas, rachete sunt trase periodic din Fâşia Gaza către Israel, conducând la raiduri de represalii ale armatei israeliene vizând ţinte în enclavă.

La scurt timp după anunţul lui Lapid, o rachetă a fost trasă din Fâşia Gaza către sudul teritoriului israelian, însă a fost interceptată de scutul antirachetă.

Israelul şi Hamasul au purtat patru războaie începânnd din 2008 încoace.

La patru luni de la ultimul război, în mai, reconstrucţia nu a început cu adevărat în enclavă, în pofida angajamentelor unor diverşi donatori.

Planul israelian ”nu se va putea realiza fără angajamentul partenerilor noştri egipteni”, a subliniat Yair Lapid, şi va necesita o susţinere financiară din partea Statelor Unite, Uniunii Europene (UE) şi ”ţărilor de la Golful Persic, în frunte cu Emiratele Arabe Unite (EAU)”, a subliniat Lapid.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed