ISW: Putin critică armata rusă și laudă forțele pro-ruse din Donbas. Contraofensiva Kievului dezorganizează regimurile de ocupație

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că actuala contraofensivă ucraineană degradează în mod vizibil capacitățile logistice și administrative ale Rusiei în sudul Ucrainei ocupate. Oficialii ucraineni au confirmat în mod explicit că trupele Kievului încearcă să diminueze capacitățile logistice rusești din sud prin lovituri de precizie asupra concentrărilor de forțe umane și de echipamente, a centrelor de comandă și a nodurilor logistice, precizează ISW.

Concluziile ISW: 

  • Contraofensiva ucraineană degradează în mod concret capacitățile logistice și administrative rusești în sudul Ucrainei ocupate.
  • Putin a lăudat în mod public forțele DNR și LNR (și a denigrat armata rusă), probabil pentru a impulsona recrutarea de forțe proxy și pentru a reformula modul cum este prezentat în Rusia războiul.
  • Oficialii militari ucraineni au păstrat tăcerea în ceea ce privește progresul contraofensivei ucrainene, dar au raportat distrugerea în continuare a liniilor de comunicații terestre rusești în regiunea Herson.
  • Forțele rusești au efectuat atacuri terestre la est de Siversk, la nord-est și la sud de Bahmut și de-a lungul periferiei nord-vestice a orașului Donețk.
  • Forțele speciale ucrainene au desfășurat o operațiune limitată împotriva unei baze FSB rusești din zona Enerhodar. Unitatea energetică nr. 6 a centralei nucleare Zaporojie s-a deconectat de la rețeaua electrică ucraineană.
  • Autoritățile ruse continuă să caute surse neconvenționale de forțe de luptă și apelează din ce în ce mai mult la persoane bolnave și infirme.
  • Autoritățile de ocupație au stabilit un curs de schimb de 1,25 ruble/1 grivnă în regiunea Zaporojie pentru a facilita integrarea economică a regiunii ocupate în Federația Rusă.

Un nivel ridicat de dezorganizare în cadrul regimurilor de ocupație

Aceste acțiuni de contraofensivă au, de asemenea, efecte intenționate de influențare a autorităților ruse de ocupație, se mai arată în evaluarea experților SUA. ISW mai spune că șeful regimului de ocupație din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru TASS că administrația sa a suspendat planurile de organizare a referendumului de anexare în regiunea Herson din cauza preocupărilor legate de „securitate”.

Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat în mod similar că autoritățile de ocupație rusești renunță la planurile privind referendumurile din cauza contraofensivei în desfășurare, conform ISW. La scurt timp după ce TASS a publicat declarația sa, Stremousov a postat pe un mesaj pe Telegram în care neagă că a cerut o suspendare, deoarece administrația sa nu a stabilit niciodată o dată oficială pentru referendum.

Ambele declarații ale lui Stremousov indică un nivel ridicat de dezorganizare în cadrul regimurilor de ocupație, care este probabil exacerbat de efectele contraofensivei, sunt de părere experții ISW. Forțele ucrainene intenționează să diminueze încet atât capacitățile rusești la nivel tactic, cât și la nivel operațional în regiunea Herson și, în acest fel, vor avea probabil un impact semnificativ asupra capacităților administrative și birocratice ale oficialilor de ocupație, mai transmite ISW.

Putin critică armata rusă și laudă forțele pro-ruse din Donețk și Lugansk

ISW atrage atenția că Vladimir Putin a lăudat luni în mod public forțele auroproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) și a denigrat armata rusă, probabil pentru a motiva recrutarea de combatanți și pentru a schimba modul cum este prezentată invazia în spațiul media rusesc. Liderul de la Kremlin a declarat că personalul din Corpul 1 și Corpul 2 al armatei (forțele armate ale DNR și LNR) luptă mai bine în Donbas decât soldații profesioniști ruși și a insinuat că este nemulțumit de performanța Ministerului rus al Apărării. 

Comentariile lui Putin au probabil scopul de a promova recrutarea și generarea de forțe în DNR și LNR și de a reorienta acoperirea războiului în spațiul mediatic rusesc, îndepărtând-o de luptele din sudul Ucrainei, cred experții ISW. Forțele rusești s-au bazat din ce în ce mai mult pe personalul DNR și LNR ca nucleu al forțelor de luptă, iar Kremlinul caută probabil să ridice la nivel retoric rolul lor în război pentru a stimula recrutările și a le crește moralul.

Ritmul contraofensivei ucrainene se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta

Cu o zi înainte, în evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) nota că forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au câștigat teritoriu peste râul Severski Doneț din regiunea Donețk.

ISW mai spunea că ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce forțele ucrainene acționează pentru a-i priva pe ruși de proviziile necesare, pentru a le întrerupe sistemul de comandă și control și pentru a le slăbi moralul, în condițiile în care asalturile terestre ale contraofensivei continuă.

Experții americani mai precizau că rușii vor contraataca probabil din când în când și vor recupera o parte din terenul pierdut și, bineînțeles, vor efectua probabil atacuri puternice de artilerie și aeriene împotriva așezărilor eliberate și a trupelor ucrainene care avansează. ISW a notat și că forțele ucrainene au făcut progrese suficient de substanțiale pentru a începe să provoace comentarii mai realiste din partea bloggerilor militari ruși, care până astăzi au respectat îndeaproape retorica optimistă a Kremlinului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri