IT-ul românesc, noua vedetă a exportului

0

România a exportat servicii de comunicații, informatice și informaționale de aproape 2,7 miliarde de euro în 2015, în creștere cu circa 19% față de 2014, arată datele Băncii Naționale a României din raportul privind balanța de plăți. Ponderea IT-ului în exporturile de servicii a crescut la peste 16% din totalul exporturilor de servicii de 16,6 miliarde de euro din 2015, devenind unul dintre contributorii importanți la echilibrarea balanței comerciale, care a încheiat pe net cu 6,8 miliarde de euro la categoria serviciilor.

 

În același timp, serviciile pentru prelucrarea bunurilor, adică serviciile de tip lohn, au fost de circa 2,5 miliarde de euro anul trecut, la un nivel ușor mai ridicat decât în 2014. Valoarea reprezintă contravaloarea serviciului de prelucrare, fără a fi inclusă valoarea mărfurilor primite spre prelucrare sau rezultate după prelucrare.

 

Lohn-ul este cel mai adesea asimilat cu firmele care croiesc haine sau fabrică încățăminte pentru marile branduri internaționale, unde deseori angajții lucrează pe salariul minim, dar poate reprezenta și prelucrarea țițeiului într-o rafinărie, atât timp cât materia primă nu-și schimbă proprietarul străin.

 

Creșterea rapidă a salariului minim în ultimii ani (de la o pondere de 28% din salariul mediu, salariul minim a ajuns la 42% în 2016) a pus presiune pe fabricile de confecții, în contextul în care intră în competiție pentru contracte cu țările din Asia.

 

De cealaltă parte, IT-ul, cu o valoare adăugată superioară în economie, este printre puținele domenii care beneficiază de scutire la plata impozitului de 16% pe venit. Asta a făcut ca salariații din IT să fie remunerați, pe medie, cu peste 5.500 de lei net, potrivit datelor de la Statistică din luna octombrie, în creștere cu 23% în ultimul an.

 

Volumul valorii adăugate a serviciilor de IT și comunicații a crescut cu 12% în 2015 față de 2014, fiind cea mai dinamică zonă din economie, iar în primele nouă luni din 2016 a avansat cu aproape 14%.

 

IT-ul și comunicațiile au exportat de peste 2,6 miliarde de euro în primele 10 luni din 2016 (+21% față de aceeași perioadă din 2015) și foarte probabil vor depăși rezultatul de anul trecut, în timp ce lohn-ul a exportat de 2,2 miliarde de euro (+3% față de aceeași perioadă din 2015).

 

Exporturile de servicii au crescut cu un miliard de euro în primele 10 luni din 2016, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, la 14,6 miliarde de euro.

 

Cel mai mare contributor rămâne industria transporturilor, cu o pondere de 31% în totalul serviciilor exportate.