Jeffrey Franks, după discuţiile de la MS: Am discutat despre reducerea cheltuielilor şi coplată

„Am avut discuţii productive, colegii mei au mai rămas în Ministerul Sănătăţii. Vedeţi, există nişte condiţii în programul stabilit legate de ajustarea cheltuielilor în Ministerul Sănătăţii”, a declarat şeful misiunii FMI, la ieşirea din sediul MS.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Cseke Attila despre coplată, Jeffrey Franks a spus că a fost analizat şi acest subiect, şeful misiunii FMI plecând apoi spre Ministerul Finanţelor.

Discuţiile membrilor misiunii FMI cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au durat o oră, Jeffrey Franks participând numai la prima parte a acestei întâlniri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus, la finalul întrevederii, că discuţiile cu reprezentanţii FMI au vizat punctele din acordul cu FMI.

„S-a discutat despre proiectul privind introducerea de la 1 ianuarie 2011 a sistemului de coplată, dar şi despre reducerea cu 9.200 a numărului de paturi din sistemul sanitar, acest punct fiind deja realizat. De asemenea, a fost realizat şi sistemul de clawback (toţi furnizorii de medicamente pentru piaţa românească trebuie să finanţeze cu o anumită cotă din vânzări sistemul de sănătate, n.r.)”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Tot în cadrul discuţiei de la Ministerul Sănătăţii a fost abordată problema cheltuielilor de personal.

„În sistemul sanitar, cheltuielile de personal trebuie să se încadreze în limita a 70 la sută din bugetul unităţii sanitare începând cu 1 ianuarie 2011, potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat delegaţiei FMI stadiul descentralizării din sistemul sanitar, precizând că acesta a fost realizat în proporţie de peste 90 la sută”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MS.

Reprezentanţii FMI au discutat, joi, şi cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Guvernul a discutat, miercuri, despre introducerea sistemului de coplată pentru servicii medicale, dar a decis să continue discuţia în şedinţa Coaliţiei, unde vor fi stabilite categoriile de persoane exceptate de la obligaţia acestei plăţi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Executivul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii.

O misiune comună a FMI şi Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie – 4 august la Bucureşti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie.

În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării în luna septembrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed