x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

Joaca Guvernului cu reducerea TVA-ului

Guvernul a redus TVA la produsele bio și tradiționale dar asta nu înseamnă că vom avea și o scădere a prețurilor.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.05.2019, 11:16

Scăderea TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoarea calitativă, respectiv produse montane, bio și tradiționale printr-o Ordonanță de Urgență va avea un impact de 830 milioane de lei până în 2022 asupra bugetului, conform notei de fundamentare a actului normativ. Acești bani se vor recupera în mare parte din TVA și alte impozite pentru că practica ne arată că scăderile de TVA de la 9% la 5% nu s-au tradus în micșorarea prețurilor. Diferența rămâne astfel la comercianți. Și cum prețurile rămân nemodificate, avem un TVA neatins, ceea ce înseamnă că statul va colecta la fel. Cum în buzunarul firmelor vor rămâne bani mai mulți, profitul ar putea fi mai ridicat, deci un impozit pentru stat mai mare.

 

De ce spunem că prețurile vor rămâne neschimbate în ciuda scăderii TVA? Anul trecut, Guvernul a mai opera două reduceri de TVA, de la 9% la 5%: pentru restaurante și pentru sălile de sport. Restaurantele nu au operat nicio scădere pentru că au crescut costurile cu forța de muncă, în special ca urmare a creșterii salariului minim până la 2.050 de lei, dar și pentru că inflația a trecut de nivelul de 4%. La sălile de sport, chiar au crescut tarifele, dacă e să ne uităm la cel mai mare jucător de pe piață, World Class. Acesta a crescut la începutul anului tarifele lunare cu 40% la cele mai ieftine abonamente și cu 20% la cele mai scump. World Class este o companie înregistrată în România iar acționarul majoritar este fondul de investiții polonez Resource Partners.

 

”În ultimele zile am avut întâlniri în teritoriu, cu autorități locale, oameni de afaceri, fermieri, salariați. Am discutat cu oamenii despre realizările Guvernului PSD-ALDE. Am văzut stadiul implicării proiectelor din fonduri guvernamentale și europene. În același timp am discutat cu oamenii despre așteptările lor. Noi ținem cont de preocupările oamenilor și în acest sens vom face toate eforturile ca programele pe care liderii locali le-au promis cetățenilor să se transforme în realitate”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern care a adoptat scăderea TVA.