Jocuri de putere privind soarta ELCEN-RADET. Furnizarea căldurii la iarnă în Capitală, o bombă cu ceas

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la TVR 1, că nu a fost sprijinită de Guvern în derularea unor proiecte importante și a dat exemplu fuziunea ELCEN-RADET.

 

”Vine sezonul rece. Trebuie să asigurăm continuitatea serviciului de termoficare. În programul de guvernare s-a scris fuziunea ELCEN – RADET pentru reunificarea sistemului integrat de energie termică. Nu s-a întâmplat acest lucru nici până azi. Să ne spună Dragnea de ce… Acest lucru afectează 1.300.000 de bucureșteni. La finalul lui septembrie, dacă Guvernul, prin ANAF, nu aprobă planul de reorganizare, pierdem aceste două instituții care intră din insolvență în faliment. Să vedem cum va răspunde Guvernul. În toată țara, CET-urile s-au acordat cu titlu gratuit, numai la București nu s-a putut găsi această posibilitate. Este o bombă cu ceas ”, a spus Gabriela Firea.

 

Potrivit analiștilor de la compania de consultanță Frames, declarațiile reflectă faptul că primarul general încearcă o soluție cel puțin originală, aproape imposibil de pus în practică.

 

,, În primul rând, situația din Capitală nu poate fi comparată cu cea din alte orașe. În București, producția și furnizarea de agent termic este gestionată de două societăți distincte, ELCEN și RADET, în timp ce în alte orașe este una singură. Preluarea CET-urilor cu titlu gratuit este imposibilă în condițiile în care există și firme cu acționari privați (ex. Romgaz, listată la bursa din Londra) implicați în acest proces”, afirmă aceștia.

 

Primăria Capitalei a venit, în ultima ședință de Consiliu General, cu varianta majorării cu 1,26 miliarde de lei, la 1,56 miliarde de lei, a capitalului social al companiei municipale Energetica SA, cea care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET, prin viitoarea fuziune a ELCEN (producătorul de agent termic) cu RADET (distribuitorul de apă caldă și căldură).

 

Cu cei 1,2 mld.lei, Primăria ar vrea să cumpere o parte din creanțele deținute de creditori împotriva ELCEN, în valoare de 1,07 mld.lei (principalii beneficiari fiind ANAF, băncile și salariații), și stocurile necesare funcționării activității.

 

,, Municipalitatea ar vrea să plătească doar datoriile către ANAF și bănci, uitând de creanțele către ceilalți creditori ai ELCEN, precum Romgaz, Electrica și Distrigaz. Oricare dintre acești creditori poate respinge soluția și astfel varianta Municipalității devine inutilă. În plus, dincolo de faptul că inițiativa poate fi percepută ca un ajutor de stat, ANAF nu are, în acest moment, o procedură legală de cesiune a creanței, astfel că propunerea este blocată din start”, afirmă analiștii de la Frames.

 

Pe de altă parte, spun experții, planul Primăriei necesită parcurgerea unor pași legali care, în cea mai fericită situație, ar însemna cel puțin 6 luni de demersuri.

 

,,Aprobarea planului de către ANAF, realizarea cesiunii de creanță de la ANAF către Energetica, aprobarea de către Adunarea Creditorilor și licitația pentru vânzarea activelor sunt principalii pași care trebuie urmați și care cer timp și implică birocrație”, au mai spus analiștii.

 

În planul inițial, anterior noii variante propuse, Consiliul General urma să își asume în totalitate creanța pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 mld.lei, iar Primăria Capitalei să o achite în termen de 3 ani. Planul de reorganizare viza, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 mil. lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 mil. lei. În total, 2 miliarde de lei.

 

OBLIGAȚIUNI SAU BANI DE LA GUVERN?

 

Dacă ar accepta să plătească cei 2 miliarde de lei, așa cum prevede planul de reorganizare al ELCEN, Primăria Capitalei s-ar vedea cu bugetul dat peste cap. Potrivit analiștilor Frames, ar exista soluția lansării unor obligațiuni, însă acestea ar presupune un audit la nivelul activității Municipalității.

 

,,Credit sau obligațiuni, indiferent ce soluție s-ar găsi pentru obținerea banilor, ar fi nevoie de un audit al modului în care Primăria Capitalei își desfășoară activitatea. Este pregătit primarul general pentru un asemenea demers? O întrebare care își așteaptă un răspuns. Edilul are alternativa de a presa Guvernul pentru a găsi o soluție, iar ultimele declarații tind spre această variantă”, spun analiștii.

 

Cert este că, pe 24 septembrie, creditorii Electrocentrale Bucureşti sunt chemați să decidă în privința aprobării planului de reorganizare a producătorului de energie electrică şi termică.

 

Decizia trebuia să fie luată încă din iulie, însă a fost amânată de două ori, pentru că planul de reorganizare al RADET nu a fost modificat, astfel încât să includă achitarea creanțelor către ELCEN, pentru furnizarea de apă caldă și căldură.

 

Aprobarea planului de reorganizare al ELCEN, inclusiv plata celor aprox. 2 miliarde de lei, este condiția esențială pentru ca fuziunea cu RADET să fie realizată și noua societate muncipală Energetica SA să poată să treacă la lucrările absolut esențiale pentru pregătirea sezonului rece.

 

ELCEN ȘI RADET, SUB SPECTRUL FALIMENTULUI

 

ELCEN, compania care administrează centralele de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, a intrat în insolvență după ce RADET, firma care asigură transportul şi furnizarea căldurii și apei calde în Capitală, nu i-a mai plătit facturile.

 

 

,,RADET nu a mai plătit serviciile furnizate de ELCEN, a intrat în insolvență, iar ELCEN a ajuns în aceeași situație, pentru că n-a mai putut plăti facturile către furnizorii de gaze și alte utilități, bănci și stat. Un lucru este sigur, că RADET se află într-o situație critică din punct de vedere financiar, așa cum chiar regia afirmă, și continuă să acumuleze pierderi și datorii”, au mai spus analiști.

 

Potrivit acestora, dacă planul de reorganizare al ELCEN nu va fi aprobat pe 24 septembrie, există posibilitatea ca creditorii ELCEN să oprească furnizarea de gaze sau curent electric, ceea ce echivalează cu sistarea furnizării de energie termică în Bucureşti.

 

,,Pentru ELCEN și RADET ar însemna falimentul, fapt pe care inclusiv Gabriela Firea l-a vehiculat, afirmând că situația este precum o bombă cu ceas. Cert este că timpul trece și ne apropiem de sezonul rece. O soluție trebuie găsită urgent”, au mai spus analiștii.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed