AcasăEconomieJoe Biden vrea să dscute cu omologul său chinez Xi Jinping, în...

Joe Biden vrea să dscute cu omologul său chinez Xi Jinping, în contextul unor presiuni tot mai mari în vederea unei ridicări a taxelor vamale punitive impuse Chinei de către Donald Trump, cu scopul de a mai potoli inflaţia

”Noi nu am decis deocamdată când anume”, a răspuns el marţi, întrebat despre o eventuală ridicare a unor taxe impuse importurilor de către predecesorul său Donald Trump foarte multor produse chinezeşti.

Locatarul Casei Albe, care se confruntă cu o inflaţie care-i demoralizează pe americani, este supus unor presiuni să ridice aceste taxe vamale punitive, pentru a calma un pic creşterea preţurilor la consum.

Aceste taxe urmează să expire la 6 iulie.

Joe Biden şi Xi Jinping au discutat în patru rânduri de la alegerea democratului în vârstă de 79 de ani, ultima oară la 18 martie.

Aceste discuţii ilustrează o voinţă de a menţine liniile de comunicare deschise, însă nu aau condus nici a cea mai mică relaxare în relaţiile foarte tensionate între prmele două puteri mondiale.

În afară de comerţ, China şi Statele Unite se află la cuţite pe tema Taiwanului.

Washingtonul şi Beijingul au divergenţe radicale şi în privinţa Războiului rus din Ucraina.

Statele Unite se află în fruntea ripostei Occidentului împotriva Rusiei, iar China insistă, din contră, asupra unei apropieri de regimul lui Vladimir Putin.

China şi-a crescut în mod spectaculos, de exemplu, achiziţia de petrol rusesc.

Rivalitatea cu gigantul asiatic este o prioritate strategică a lui Joe Biden, care încearcă să contracareze ambiţiile Beijingului în Asia şi la Oceanul Pacific, dar şi mai larg în lume.

Ultimele Articole