AcasăEconomieJohnson & Johnson şi mari distribuitori de medicamente vor plăti 590 de...

Johnson & Johnson şi mari distribuitori de medicamente vor plăti 590 de milioane de dolari într-un acord cu triburile de nativi americani în cazul opioidelor

Acordul de marţi a venit după ce distribuitorii, McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health, împreună cu J&J au propus anul trecut să plătească până la 26 de miliarde de dolari pentru a rezolva cererile similare ale statelor şi guvernelor locale.

Acordul propus nu a acoperit procesele şi potenţialele revendicări din partea celor 574 de triburi de nativi americani recunoscute la nivel federal şi a satelor native din Alaska, care au înregistrat de mult timp rate mai mari de decese prin supradoză de medicamente decât media naţională.

Conform celui mai recent acord de reglementare, cei trei distribuitori ar plăti aproape 440 de milioane de dolari în şapte ani. Suma se adaugă celor 75 de milioane de dolari pe care au convenit în septembrie să le plătească Naţiunii Cherokee, în prima acord cu un trib.

J&J a fost de acord să plătească 150 de milioane de dolari în doi ani. Cea mai mare parte a banilor este menită să ajute triburile să abordeze daunele epidemiei în comunităţile lor, prin finanţarea tratamentului şi a altor programe.

Mai mult de 3.300 de procese au fost intentate în mare parte de guvernele de stat, locale şi tribale, care au încercat să facă firmele responsabile pentru abuzurile de opioide care a dus la sute de mii de decese prin supradoză în SUA în ultimele două decenii.

Procesele acuză distribuitorii de controale laxe care au permis deturnarea unor cantităţi masive de analgezice care dau dependenţă către canale ilegale, iar producătorii de medicamente, inclusiv J&J, că au minimalizat riscul de dependenţă în marketingul lor pentru opioide.  Companiile neagă faptele greşite.

Acordul de marţi a venit la o săptămână după ce acordul mai mare de 26 de miliarde de dolari a atins o etapă crucială, majoritatea guvernelor locale eligibile din statele participante fiind de acord să se alăture acordului. Cinci state nu au ajuns la acorduri cu unele sau cu toate cele patru companii.

Ultimele Articole