Județul tinerilor antreprenori

Este vorba despre județul Cluj, unde 1.356 de tineri au înființat microîntreprinderi speciale pentru tineri SRL-Debutant, până la sfârșitul anului trecut, conform datelor oficiale ale Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Numărul persoanelor de până în 35 de ani din Cluj care s-au aventurat într-o afacere pe cont propriu folosindu-se de facilitatea SRL-D este chiar mai mare decât numărul tinerilor din Capitală care au inițiat afaceri în acest fel. Potrivit cifrelor ONRC, până la 31 decembrie 2013, în București, 1.200 de tineri își înființaseră SRL-D-uri.

 

Pe locul al treilea în topul județelor cu cele mai multe SRL-Debutant înființate se află Timișul cu 739 de microfirme. Acesta este urmat de județul Maramureș, unde 453 de tineri au avut asemenea inițiative de afaceri până la finalul lui 2013. Pe poziția a cincea se situează județul Brașov, cu 448 SRL-D-uri înființate.

 

Printre primele zece județe clasate ca număr de microîntreprinderi pentru tineri înființate se mai numără Galați (414), Mureș (409), Bihor (402), Dolj (386) și Constanța (370).

 

La polul opus, pe ultima poziție în top se află județul Vaslui, unde SRL-Debutant a prezentat interes doar pentru 45 de tineri. Urmează îndeaproape județul Călărași, cu 46 de SRL-uri pentru debutanți înființate până la 31 decembrie 2013, după care vine județul Ialomița, cu 64 de microîntreprinderi ale tinerilor.

 

Per total țară, până la finalul anului trecut, tineri au înființat 11.005 SRL-Debutant. Dintre acestea, 159 au fost radiate între timp, iar 10.846 sunt în stare de funcțiune. Totodată, la data de 31 decembrie, erau în curs de înființare 268 de SRL-D-uri.

 

SRL-Debutant este o modalitate mai ieftină și mai facilă de a înființa microîntreprinderi de către tinerii de până în 35 de ani. Costurile și taxele de înființare sunt zero, mai puțin un timbru fiscal de 4 lei. Pentru a îndeplini condițiile de încadrare în SRL-D, firma nou înființată trebuie să aibă minimum doi angajați pentru o perioadă de cel puțin trei ani de zile. Microîntreprinderea de acest tip beneficiază de scutirea de la plata contribuțiilor sociale aferente angajatorului pentru cel mult patru angajați.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed