Judetele s-au inglodat in datorii, in 2014

Arieratele județelor României au crescut cu o cincime în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Mai exact, valoarea arieratelor unităților administrativ-teritoriale au urcat cu 20,43% în intervalul menționat, ajungând la 215,9 milioane lei, sumă echivalentă cu circa 49 milioane euro.

 

Raportat la finele anului trecut, plățile întârziate ale administrației locale au avansat cu aproape 10%.

 

Cifrele pentru luna august nu sunt cele mai proaste din acest an. Vârful arieratelor din 2014 a fost înregistrat în lunile martie și aprilie, când valoarea acestui indicator s-a cifrat la 247 și, respectiv, 245,7 milioane lei.

 

Totuși, cel mai grav aspect al acestei situații nu este neapărat faptul că datoriile totale ale județelor au crescut, ci că cea mai mare parte din arieratele acumulate au o întârziere de peste patru luni. Acest lucru este o dovadă a faptului că autoritățile locale nu au capacitatea să plătească aceste datorii acumulate.

 

Cifrele arată că, din totalul arieratelor de 215,9 milioane lei, înregistrat la sfârșitul lunii august 2014, 81,3 milioane lei sunt datorii mai vechi de 120 de zile. Acestea reprezintă 37,7% din totalul arieratelor. Alte 35,5% din totalul arieratelor, adică 76,8 milioane lei sunt plăți restante neefectuate de 360 de zile, adică de un an de zile. Și doar cea mai mică parte din datoriile totale ale unităților administrativ-teritoriale, 26,7%, în valoare de 57,8 miloane lei, sunt datorii mai vechi de trei luni.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed