Jumătate dintre locurile de cazare din România, rezervate pentru Revelion. Poiana Braşov, favorită. Operatorii din turism aşteaptă din partea noului Guvern „o mai bună comunicare în privinţa zonei de restricţii”

0

„Hotelierii din România au început să ofere, pentru Revelion şi Crăciun, tarife diferite, flexibile, în funcţie de pachetul turistic ales, nemaivorbind despre sume fixe. Multe hoteluri promovează pachetele standard, cu cină festivă, dar şi pachete la care clientul îşi adaugă serviciile în funcţie de restricţiile în vigoare. La ora actuală, circa 50% din capacitatea totală de cazare disponibilă a României este rezervată pentru Revelion iar gradul de ocupare este posibil să urce o dată cu prima săptămână a lunii decembrie”; transmite ANAT într-un comunicat dat publicităţii vineri.

Conform sursei citate românii care petrec sărbătorile de iarnă în ţară optează pentru staţiuni montane, favorită fiind Poiana Braşov, urmată de Sinaia, Buşteni şi Predeal. 

„Sunt şi staţiuni mai mici, cu pârtii de schi, din ce în ce mai solicitate, unde se dezvoltă puternic turismul local, chiar dacă volumele de turişti nu sunt foarte mari, precum cele din judeţele Harghita sau Maramureş”, precizează ANAT. 

În ceea ce priveşte staţiunile balneoclimaterice, cele mai solicitate sunt Băile Felix, Băile Herculane şi Sovata. 

„De asemenea, agenţiile de turism înregistrează vânzări şi pentru destinaţiile de turism rural şi agroturism, preponderent pentru zona Bran – Moieciu – Fundata dar şi pentru Bucovina şi Maramureş. În general, pe partea de turism intern nu există o diferenţiere foarte mare între preferinţele de Revelion şi de Crăciun, însă de Crăciun se observă o solicitare mai mare pe partea de turism rural şi agroturism, românii dorind obiceiuri, colinde, tradiţii şi atmosferă”, mai transmit operatorii din domeniu. 

„Tarifele structurilor de cazare din România sunt flexibile, iar turiştii încă preferă să rezerve last minute şi se interesează despre măsurile de siguranţă comunicate de hoteluri”, declară prim vicepreşedinte ANAT, Lucian Boronea, citat în comunicatul Asociaţiei.

Operatorii din turism solicită noului guvern o mai bună comunicare privind restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

„Industria turistică aşteaptă din partea noului Guvern, chiar dacă înţelege limitele la care este supusă, din cauza pandemiei covid-19, la o mai bună comunicare în privinţa zonei de restricţii, cu mediul de afaceri. ANAT şi reprezentaţii industriei turismului speră ca ajutorul promis de către Guvern din măsura HORECA să fie dus până la capăt, să nu fie schimbat codul fiscal iar industria turismului, care poate avea un aport considerabil la Produsul Intern Brut, să fie sprijinită. ANAT salută reintroducerea voucherelor de vacanţă, care constituie un mare beneficiu atât pentru angajaţii din sectoarele public şi privat, cât şi pentru industria turistică şi pentru economia naţională”, se menţionează în comunicatul ANAT.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, agenţiile de turism anunţă că de la 1 decembrie „se deschid destinaţii operate cu curse charter precum Maldive, Republica Dominicană, Republica Capului Verde, Tanzania (Zanzibar), Kenya”, dar şi că destinaţii mai puţin cunoscute precum Georgia sau Islanda sunt tot mai căutate.