Kazahstanul şi consorţiul condus de Eni au semnat un acord privind câmpul Kaşagan

Sursa nu a dezvăluit conţinutul acestui memorandum, semnat în aceeaşi zi în care expira termenul limită ales pentru finalizarea negocierilor.

Întrebată dacă rolul companiei petroliere de stat, KazMunaiGaz, s-a schimbat conform prevederilor acestui memorandum, sursa a declarat „tehnic, da”.

Kazahstanul a criticat grupul Eni şi partenerii acestuia pentru întărzieri şi majorarea costurilor de dezvoltare ale acestui proiect, care reprezintă cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 30 de ani.

Iniţial, exploatarea acestui zăcământ trebuia să demareze în 2005, însă a fost amânată până în 2010. Costurile dezvoltării proiectului au urcat până la 136 miliarde dolari, cu mult peste suma stabilită iniţial, de 56 miliarde dolari.

Kazahstanul a cerut drept compensaţie ca grupul petrolier de stat KazMunaiGaz să controleze împreună cu grupul Eni consorţiul însărcinat cu dezvoltarea acestui zăcământ precum şi majorarea cotei de profit rezervată statului kazah, de la 10% până la 40%.

Zăcământul Kaşagan conţine, conform estimărilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperaţi prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injecţia de gaze.

Acest zăcământ stă la baza strategiei Kazahstanului de a-şi tripla producţia de petrol până în 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursă din ce în ce mai importantă de petrol din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Eni (Italia), Total (Franţa), ExxonMobil (SUA) şi Shell (Olanda-Marea Britanie) controlează fiecare 18,5% din consorţiul internaţional însărcinat cu exploatarea zăcământului Kaşagan. ConocoPhillips controlează 9,26% din consorţiu iar grupurile Inpex (Japonia) şi KazMunaiGaz deţin fiecare 8,33%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed