Kelemen, despre o eventuală reducere a accizei la carburanţi: Toată lumea doreşte o astfel de soluţie şi toată lumea a fost de acord să vedem ce impact va avea şi care va fi rezultatul discuţiilor cu actorii de pe piaţă

„Toată lumea a fost de acord să căutăm o soluţie, să încercăm să reducem preţul, dar a rămas în discuţie fiindcă nu poţi să anunţi o măsură până nu vezi impactul, până când nu vezi cum reacţionează piaţa, până când nu vezi ce efecte va avea acea măsură. A fost această discuţie ieri (marţi – n.r.) şi urmează să mai avem o discuţie despre acest subiect să vedem tot ce înseamnă impact financiar, social. (…) Toată lumea doreşte o astfel de soluţie şi toată lumea a fost de acord să vedem ce impact va avea şi care va fi rezultatul discuţiilor cu actorii de pe piaţă”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri seară, la B1 Tv. 

 

Vicepremierul a susţinut că unii oameni sunt „îngrijoraţi”, iar alţii sunt „revoltaţi” de creşterile pe care le înregistrează preţurile la carburanţi. 

 

Preşedintele UDMR a arătat că nu este „pentru balet mediatic” şi că nu intră în „competiţia” legată de anunţul unor astfel de măsuri. 

 

Kelemen a afirmat că lucrurile se vor „complica şi mai mult” atunci când va începe campania agricolă de primăvară, arătând că dacă preţurile la carburant nu vor fi reduse, preţurile produselor agricole „vor exploda”. 

 

„În toate ţările din Europa se caută soluţii, se aplică soluţii mai bune sau mai puţin bune, dar nu este o problemă doar a ţării noastre”, a adăugat viceprim-ministrul.

 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu ştie dacă există o decizie sau nu să se renunţe la ideea reducerii accizei la carburanţi. Liderul PNL a adăugat că propunerea sa rămâne cea iniţială, şi anume ca măsurile să nu fie anunţate în prealabil, ci să fie discutate în coaliţie, iar când este luată o decizie, ulterior ea să fie anunţată. Acesta a mai spus că, la şedinţa de marţi a coaliţiei a atras atenţia asupra faptului că măsura această luată pe trei luni ar costa 3 miliarde şi că nu poate fi negociată reducerea acestui tip de acciză cu Comisia Europeană, la fel ca reducerea TVA. „În momentul când ai redus acciza sub nivelul minim, automat intri în procedură de infringement şi, bineînţeles, diferenţa trebuie plătită de la Comisia Europeană de la buget”, a explicat Cîţu.

Chestionat dacă riscăm procedură de infringement din partea Comisiei Europene, liderul liberalilor a răspuns: „Pentru că nu poate să fie negociat acest aspect. Nu este ca la TVA. La TVA te poţi duce să discuţi cu Comisia Europeană şi să spui – vreau să negociez. La acest tip de acciză nu există nicio portiţă de negociere. În momentul când ai redus acciza sub nivelul minim, automat intri în procedură de infringement şi, bineînţeles, diferenţa trebuie plătită de la Comisia Europeană de la buget”.

Întrebat dacă va cere demisia ministrului Finanţelor Adrian Câciu, liderul PNL a replicat: „Aici am spus că trebuie să vină să spună românilor de ce i-a minţit, dacă i-a minţit şi după aceea discutăm”.

Adrian Câciu a anunţat că liderii coaliţiei au validat în şedinţa de marţi propunerea sa ca de scădere temporară cu 50% a accizei la combustibil, care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu.

„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed