Kelemen Hunor: Orbán a făcut o declarație ambiguă, dar nu rasistă, am rezolvat problema în coaliție în cinci minute

Potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor, premierul Ungariei, Viktor Orbán a făcut o declarație ambiguă, dar nu rasistă, în timpul discursului său de la Băile Tușnad anul acesta, în legătură cu care a avut recent o întâlnire de cinci minute cu co-președinții liberali și social-democrați ai coaliției guvernamentale de la București, relatează Kronika.

Politicianul a făcut aceste precizări în contextul seriei de programe Oázis al asociației, organizat în cadrul Zilelor Ungariei de la Cluj-Napoca duminică după-amiază.

Kelemen Hunor a fost întrebat de moderatorul evenimentului cât de acceptabil este pentru partidul pe care îl conduce ca „prim-ministrul unei ţări vecine să facă o asemenea declarație”. Președintele a reamintit că premierul Viktor Orbán „a soluționat problema” în timpul vizitei sale la Viena de la sfârșitul lunii iulie.

Kelemen a fost de acord că prim-ministrul ungar a făcut o declarație ambiguă, dar a considerat că criticii săi au scos declarația din context.

„Contextualizat, nu a spus ceea ce a spus în sens biologic sau genetic, dar a fost o propoziție ambiguă, iar restul a ceea ce a avut de spus a fost umbrit de acest lucru”, a declarat șeful UDMR, adăugând că nu a fost prezent la discursul lui Orbán.

Referindu-se la reacțiile de la București, politicianul a declarat că nu acceptă și consideră că este un nonsens ca politicienii români să-i tragă la răspundere pe el sau pe vreunul dintre colegii săi din UDMR pentru o declarație sau acțiune pe care nu au făcut-o.

„Viktor Orbán are defecte și virtuți, ca toți oamenii. Îl cunosc de mulți ani și pe baza acestui lucru pot spune cu siguranță: nu este un rasist”, a declarat Kelemen Hunor.

„Astăzi este la modă să numim pe toată lumea rasist. Nu vreau să dau o lecție nimănui, nici darwiniștilor, că există o singură rasă umană”, a insistat politicianul.

Potrivit acestuia, seria actuală de atacuri împotriva UDMR a avut ca scop scoaterea formațiunii din coaliția guvernamentală de la București, iar conform informațiilor, această inițiativă a luat naștere și mai devreme și are legătură cu poziția UDMR privind desființarea parchetului special.

Politicianul, care deține funcția de vicepremier în guvernul de la București, a mai spus că în coaliția guvernamentală română nu există nicio dispută cu privire la declarația lui Viktor Orbán, iar recent a vorbit despre aceasta doar cinci minute „șase față în față” cu copreședinții marii coaliții, Nicolae Ciucă, liderul partidului liberal (PNL), și Marcel Ciolacu, cel cu liderul Partidului Social Democrat (PSD).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri