Kelemen Hunor: „Statul român este un stat slab”

Kelemen Hunor a anunţat că nu va mai insista cu introducerea taxei de solidaritate, adică taxarea cu 1% din cifra de afaceri a companiilor care depăşesc pragul de 100 de milioane de euro, deoarece este nevoie de discuţii ample în coaliţie. În ceea ce priveşte posibilitatea ca marile companii să găsească mijloace prin care să evite acea taxă, liderul UDMR a declarat că „statul român este un stat slab”, pentru că permite evitarea regulilor. Preşedintele UDMR a transmis că taxa de solidaritate, dacă ar fi fost agreată în coaliţie, nu ar fi intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022 pentru că „necesită o perioadă de acomodare pentru toată lumea”.

„PSD şi noi am spus că ar fi o modalitate de a mai aduce venituri la buget. PNL nu a fost de acord. Vom discuta anul viitor dacă se va face sau nu. Sunt multe detalii care ar trebui discutate. (…) Până nu este agreată la nivelul coaliţiei, nu voi mai insista pe această taxă, fiindcă avem nevoie de timp, discuţii. Ar însemna în jur de 4 – 4,5, până la 5 miliarde de lei pe an la buget, pentru o perioadă de doi ani, trei ani. Nu este o taxă permanentă. Calculul l-am făcut pe cifrele din 2019 şi 2020”, a declarat Kelemen Hunor luni, într-o emisiune la Digi24.

Întrebat despre situaţia în care o companie s-ar împărţi în mai multe entităţi pentru a nu depăşi plafonul de 100 de milioane de euro şi astfel să evite taxa, liderul Uniunii Maghiare e precizat să „aceasta este metoda românească de a evita să plăteşti către stat” şi a subliniat că „statul român este un stat slab”, pentru că permite evitarea regulilor şi prezintă excepţii. „Statul român, din păcate, este un stat slab. Nu este un stat mic sau mare. În alte state, companiile nu-şi permit să vorbească aşa. Această abordare, dacă este corectă, asta este cum să eludezi legea. (…) Când aud că la o cifră de afaceri uriaşă «noi nu facem profit», dar vezi facturile de 500, 600 de milioane de euro, cum pleacă banii în altă parte, când auzi cum spargem afacerea în trei sau patru, atunci şi eu îmi pun întrebarea: Se poate orice? Nu cred că se poate orice (…) Stat slab în sensul ca regulile pot fi evitate, peste tot găseşti portiţe, excepţii de la regulă.  Cei de la ANAF merg după firme mici -trebuie şi acolo – şi lasă în pace firmele care au într-adevăr cifra de afacere foarte mare, profit foarte mic. (…) Dacă statul nu este în stare sa adune ce e din adunat nici din taxe, nici din TVA înseamnă ca nu este un stat puternic. Statul puternic înseamnă ca are nişte reguli care să fie respectate de toţi”, a mai explicat  Kelemen Hunor.

Liberalii se opun instituirii acestei taxe, propusă de UDMR şi susţinută de social-democraţi. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în urmă cu o săptămână, că Guvernul aplică în prezent programul de guvernare, iar în acest program nu există nicio taxă de solidaritate. Nici Florin Cîţu, preşedintele PNL, nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii, pentru că există deja o directivă care va creşte impozitarea acestora, în toată lumea, la 15%, care se va aplica din 2023.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed