Klaus Iohannis, despre resturile de dronă căzute în România: „Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene”

Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”. Aici președintele a vorbit despre recentele fragmente de dronă găsite în țara noastră.

Președintele României a vorbit despre atacurile ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, în contextul în care în ultima perioadă porturile Reni, Ismail și Chilia au fost bombardare de ruși. Ele se află la mică distanță de granița României și au afectat localitatea Plauru, cea mai apropiată de malul ucrainean al Dunării.

Șeful statului a fost întrebat despre recentele fargmente căzute pe teriotoriul României. Iohannis a spus că situația este „complet inacceptabilă”, subliniind că „Rusia atacă porturile mici dunărene doar pentru a periclita tranzitul cerealelor”. El a explicat că aceste atacuri nu sunt direcționate intenționat spre România.

„Am avut trei situaţii când am descoperit fragmente de drone pe teritoriul României. Din fericire nu a fost nimeni rănit și nu s-au înregistrat pagube semnificative, dar asta nu înseamnă că nu contează. Rusia atacă aceste porturi pentru a periclita tranzitul cerealelor (…) Atacă cu drone din care cad bucăți și în România, este inacceptabil. Ei atacă infrastructură civilă, civili, este inacceptabil deci din start, dar pentru că ajung în zonele României este complet inacceptabil. Sigur, Rusia nu atacă direct România, dar acestea ajung și în România și nu este normal, este complet inacceptabil”, a precizat președintele României.

Klaus Iohannis a adăugat că aceste atacuri ale ruşilor asupra micilor porturi ucrainene pot fi catalogate drept „crime de război”.

„Deci Rusia atacă aceste mici porturi să sperie oamenii, să oprească tranzitarea acestor cereale. Aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă unităţi militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi. Dar să fie afectate zone ale României este destul de inacceptabil şi protestăm împotriva acestui lucru. Am discutat cu aliaţii noştri şi au întărit securitatea aeriană în zona noastreă. Bineînţeles că Rusia nu atacă direct România, dar dacă ajung aceste fragmente de drone pe teritoriul în România atunci este o problemă reală”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri