Klaus Iohannis, după înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă: Avem nevoie de securitate energetică!

0

”Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai dacă există disponibilitate energetică. Iar noi, în România, avem o ambiţie în plus şi acest lucru este important pentru români, pentru companiile din România”, a spus preşedintele.

Şeful statului a arătat că ”este o nouă abordare pentru a ne asigura că avem suficientă energie, pentru a dovedi că suntem independenţi energetic şi pentru a arăta că ştim cum să realizăm tranziţia verde, pentru că regenerabilele şi nuclearul împreună vor face posibilă renunţarea la combustibilii fosili”.

”Aşadar, felicitări pentru acest pas foarte important şi sper că nu peste mult timp aceste două scrisori de intenţie pentru planificare şi pentru o parte semnificativă a finanţării pentru construirea acestor două unităţi vor duce la acţiune, la construirea efectivă a acestor unităţi şi la disponibilitatea energiei electrice”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh,

Documentele ao fost înmânate de către Preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei, Virgil Popescu. Cele două scrisori de intenţie din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.