x


  • EUR
    4.8737
    USD
    4.0172
string(16) "instant-articles"

Kovesi, parte a planului lui Macron de a CUCERI Europa

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, încearcă să-şi extindă puterea în Uniunea Europeană cu ajutorul ţărilor din Est.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.08.2019, 14:07

Printr-o mişcare care ar fi fost de neimaginat până de curând, Macron a decis să o sprijine pe românca Laura Codruța Kövesi pentru ocuparea funcţiei de procuror al UE, în dauna candidatului francez, Jean-François Bohnert, mai notează Politico.

 

Ultimele două mișcări au avut loc după ce nicio persoană din Est nu a fost nominalizată pentru a ocupa unul dintre cele mai mari cinci poziţii ale UE – președinții Comisiei Europene, Consiliul, Parlamentul și Banca Centrală și înaltul reprezentant pentru politica externă.

 

Susținerea pentru Georgieva și Kövesi le permite oamenilor lui Macron să pretindă că preşedintele francez are grijă de europenii din Europa Centrală și de Est, într-un mod în care ceilalți lideri ai UE nu o fac.

 

“Dacă țările estice au întotdeauna impresia că în timpul nominalizărilor la funcții de vârf nu au niciodată șansa de a câștiga sau ca cineva să le reprezinte, situaţia nu se va îmbunătăți, ci se va accentua diviziunea [în UE]”, a declarat un oficial diplomatic francez de rang înalt.