AcasăEconomieKPMG: Plata TVA la încasarea facturii are nevoie de derogare de la...

KPMG: Plata TVA la încasarea facturii are nevoie de derogare de la CE

“În special în cazul TVA, o astfel de măsură trebuie discutată de autorităţile fiscale cu comitetul de TVA şi trebuie obţinută o aprobare de la Comisia Europeană înainte de implementarea ei. Alte ţări care au introdus această măsură de simplificare, precum Estonia, au obţinut derogare de la CE”, a afirmat Jurubiţă.

Senatul a aprobat recent un proiect privind plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) la încasarea facturii şi nu la emitere, ca în prezent, noua măsură urmând să se aplice tuturor categoriilor de contribuabili, în timp ce directiva europeană prevede aplicarea doar pentru IMM-uri.

“Propunerea aprobată de Senat contravine în primul rând directivei europene, care permite o astfel de măsură doar pentru IMM-uri, nu o abordare generalizată”, a subliniat directorul general al direcţiei generale Legislaţie din cadrul ANAF, Ion Busuioc.

El a subliniat că există dezavantaje atât pentru bugetul statului, cât şi pentru contribuabili la implementarea unei astfel de măsuri. Pentru stat, inconvenientele ar ţine de faptul că momentul plăţii facturii “rămâne la latitudinea mediului de afaceri” şi de ponderea redusă a decontării prin bancă în România. Pentru contribuabili, deductibilitatea intervine abia la momentul plăţii, a explicat directorul din ANAF.

După aprobarea în Senat, propunera legislativă urmează să intre la vot în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ultimele Articole