AcasăExterneL-a ascultat pe patriarh! Putin cere armistițiu, pentru prima dată de la...

L-a ascultat pe patriarh! Putin cere armistițiu, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ordonat trupelor sae din Ucraina să înceteze focul timp de două zile, cât ține Crăciunul ortodox pe rit vechi.

Așadar, pe 6 și 7 ianurie Rusia promite că nu va ataca și îi sugerează ucrainenilor să facă la fel. La ora transmiterii acestei știri, Ucraina nu oferise o reacție la declarațiile lui Vladimir Putin.

”Având în vedere apelul Sanctităţii Sale Patriarhul Chiril, îi dau instrucţiuni ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact, între părţile din Ucraina, începând de la ora 12.00, la 6 ianuarie, anul acesta, şi până la (ora) 24.00, la 7 ianuarie”, anunţă Putin citat într-un comunicat al Kremlinului.

Mesajul lui Vladimir Putin pentru ucraineni

Totodată, Vladimir îndeamnă totodată forţele ucrainene să 4respecte acest armistiţiu, pentru a oferi posibilitatea ortodocşilor – confesiunea majoritară în Ucraina, la fel ca în Rusia – ”să asiste la slujbe în Ajunul Crăciunului, şi de Ziua naşterii lui Cristos”.

Acest armistiţiu – primul de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie – intervine ăn urma unei cereri în acest sens a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Chiril – un susţinător apropiat al lui Vladimir Putin.

Armistițul, cerut de patriarhul rus, Kiril

Acest apel al Patriarhului Chiril a fost respins de către consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak.

Podoliak a denunţat, într-un mesaj postat joi pe Twiter, înainte de anunţul lui Vladimir Putin, un eventual armistiţiu ”capcană cinică” şi ”element de propagandă”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat, la rândul său, joi, într-o convorbire la telefon cu Vladimir Putin, la un ”armistiţiu unilateral” în Ucraina.

Moscova, deschisă la dialog

Moscova s-a declarat joi deschisă unui dialog cu Ucraina – cu condiţia ca Kievul să accepte ”noile realităţi teritoriale” de după ofenisva rusă, a anunţat Putin.

Într-o convorbire la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Putin a ”repetat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze exigenţelor binecunoscute, exprimate în mai multe rânduri, şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, anunţa într-un comunicat Kremlinul.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.