AcasăEconomieBurseLa Bursă s-a câştigat, în martie, mai mult decât la bancă într-un...

La Bursă s-a câştigat, în martie, mai mult decât la bancă într-un an

În prima zi a lunii martie indicele de referinţă BET a Bursei de Valori Bucureşti a închis la 5.359 de puncte. La sfârşitul zilei de ieri acelaşi indice era de 5.987 de puncte, în urcare cu 11,7% faţă de începutul lunii. Astfel, dacă aţi fi investit 10.000 de lei de Mărţişor, pe acţiunile care compun indicele BET, la sfârşitul lunii aţi fi făcut un profit de 1.170 de lei. La bancă dobânda medie anuală pentru depozitele la termen în lei era, în februarie, de 7,5%. În concluzie profitul de pe bursă, dintr-o singură lună, a fost mai mare cu 40% decât cel dintr-un depozit bancar pe un an întreg.

Deşi avansul Bursei din acest an a fost considerabil, brokerii sunt de părere că mai este loc de creştere şi asta pentru că acţiunile au pornit de la o bază extrem de scăzută. “Avem, într-adevăr, o creştere mare, în martie, care vine după o scădere absolut dezastruoasă. Investitorii au constatat că această criză este pe terminate şi că acţiunile sunt prea ieftine. Mai e loc de creşteri moderate şi nu neapărat constante. La sfârşitul anului, cel mai probabil, vom fi mai sus decât acum”, a spus pentru Money.ro, Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Şi Cristian Sima, preşedintele WBS România crede că piaţa va mai creşte deşi nu vede motive bineîntemeiate pentru aceasta. “Toată lumea creşte, nu numai noi. Dow Jones-ul (indicele principal al Bursei SUA – n.red.) a urcat cu 12% luna trecută, dar măcar la ei creşterea e şi bazată pe rezultate macro. La noi e doar zvonistică dar, din ce văd eu, poate să mai crescă liniştit. Totuşi, câteodată, e mai bine să mergi contra trendului”, a declarat Sima.

În acest moment există un apetit mare pentru cumpărarea dee acţiuni dar este posibil să nu mai dureze prea mult, pentru că există multe semne de întrebare, în întreaga lume, potrivit lui Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Toţi cei trei brokeri citaţi spun că unul din factorii care susţin creşterea bursei locale este previzibilul vot favorabil pentru ridicarea pragului la Societăţile de Investiţii Financiare(SIF). Cristian Sima susţine că se acumulează masiv SIF – uri doar ca să fie vândute în ziua în care legea privind ridicarea pragului va fi votată de către deputaţi. El este contrazis de Răzvan Paşol care precizează că SIF-urile sunt achiziţionate şi de către investitori pe termen lung şi nu doar de către speculatori.

De la începutul anului indicele BET al BVB a câştigat 26%. 10.000 de lei investiţi la începutul anului ar fi adus un profit net de 2.600 de lei.

 Puteţi vedea toate acţiunile care compun indicele BET aici

Ultimele Articole