La ce se folosește, de fapt, spray-ul cu heliu

0

La ce se folosește, de fapt, spray-ul cu heliu. Cele mai multe persoane, când aud de heliu se gândesc direct la celebrele baloane, însă, în realitate, heliul are întrebuințări uimitoare.

În general, se spune că baloanele cu heliu sunt o practică inadecvată pentru acest tip de caz având în vedere utilizările extrem de importante pe care el le are, datorită  proprietăților sale fizice și chimice care îl separă de alte elemente chimice.

La ce se folosește, de fapt, spray-ul cu heliu

Spre exemplu, heliul lichid este atât de rece încât poate îngheța orice, ca un aliaj metalic, transformându-l într-un material supraconductor.

Trebuie menționat faptul că heliul este al doilea cel mai abundent element din întregul Univers și, deși concentrația sa este neglijabilă în scoarța terestră, poate fi obținută din rezervele de gaze naturale și de minerale radioactive de uraniu și toriu, scrie Warbletoncouncil.

Heliul este folosit și în cazul scafandrilor. Când aceștia coboară la adâncimi mai mari, le este greu să respire datorită presiunii mari exercitate de apă. De aceea, heliul este adăugat în rezervoarele lor de oxigen pentru a scădea densitatea gazului pe care scafandrii îl respiră și expiră și, astfel, poate fi expirat cu mai puțină muncă.

Totodată, heliul mai este folosit și în procesul de sudare. Alte utilizări majore ale heliului privesc sistemele de presurizare și purjare, sudarea, întreținerea atmosferelor controlate și detectarea scurgerilor.

La ce se folosește, de fapt, spray-ul cu heliu

O altă aplicație industrială a heliului este detectarea scurgerilor. Deoarece heliul difuzează prin solide de trei ori mai repede decât aerul, este folosit ca gaz trasor pentru a detecta scurgerile în echipamentele cu vid înalt (cum ar fi rezervoarele criogenice) și containerele de înaltă presiune.

Heliul este utilizat și în construirea unor telescoape, datorită indicelui său de refracție foarte scăzut, reducând efectele de distorsionare ale variațiilor de temperatură în spațiul dintre lentile.

La ce se folosește, de fapt, spray-ul cu heliu

Totodată, heliul, amestecat cu un gaz mai greu, cum ar fi xenonul, este util pentru refrigerarea termoacustică. Inerția heliului are avantaje de mediu față de sistemele convenționale de refrigerare care au ca efect epuizarea stratului de ozon și încălzirea globală.