La rectificare, bugetul de pensii primeşte cât prima tranşă de bani de la CE

Decizia adoptată de Guvern la finele săptămânii trecute vine după ce Fondul Monetar Internaţional a agreat o creştere a deficitului bugetar de la 4,6%, la începutul anului, la 7,3%, pe fondul scăderii veniturilor cu 17,4 miliarde de lei. Fără această rectificare, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, deficitul bugetar al României ar fi depăşit opt procente.

În urma rectificării, veniturile totalizează 31,6% din PIB (157,2 miliarde de lei), iar cheltuielile totale se cifrează la 38,9% din PIB (193,7 miliarde de lei), raportat la un produs intern brut prognozat la 497,3 miliarde de lei.

Executivul a redus cu 1,4 miliarde de lei bugetele mai multor ministere şi instituţii şi a majorat bugetele a cinci ministere, principalul beneficiar fiind Ministerul Muncii, cu o suplimentare de circa 1,425 miliarde de euro. Bugetul de pensii primeşte de la bugetul de stat o subvenţie de 5,5 miliarde de lei, la care se adaugă alte 487 milioane de lei pentru susţinerea indexării de 2%, din octombrie.

Pentru proiecte de infrastructură sunt alocate fonduri suplimentare de 900 milioane de lei, din care 500 milioane de lei pentru infrastructura rutieră şi 400 milioane de lei pentru infrastructura şcolară şi drumuri judeţene.

Dorina Tiron, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a declarat pentru Business Standard că suplimentarea de 900 milioane de lei (214,28 milioane de euro) este destinată unor proiecte cu termene de finalizare peste doi-trei ani şi pentru care necesarul total de investiţie depăşeşte un miliard de euro.

“Necesarul de finanţare este de aproximativ un miliard de euro, însă vom încerca să ne descurcăm cu aceşti bani în aşa fel încât să ţinem costurile sub control, pentru nu avea un deficit mai mare anul viitor”, a declarat Tiron. Fondurile vor fi direcţionate către proiecte de reabilitare a unor şosele de centură, proiecte de autostrăzi şi DN, începute în anii trecuţi.

Ministerul Economiei va primi, de asemenea, 169,9 milioane de lei, în principal pentru asigurarea producţiei de apă grea.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor va fi suplimentat cu 66,2 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei urmând să fie repartizată prin hotărâre a Guvernului către bugetele locale, în timp ce Ministerul Justiţiei va primi 61,3 milioane de lei pentru achitarea integrală a drepturilor salariale până la sfârşitul anului 2009, precum şi pentru cheltuieli de întreţinere în vederea funcţionării normale a activităţii instanţelor judecătoreşti.

Principalele ministere ale căror bugete au fost sacrificate sunt Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (- 347 milioane de lei), Ministerul Educaţiei (-154 milioane de lei), Ministerul Finanţelor Publice (-205 milioane de lei), Ministerul Sănătăţii (-113 milioane de lei), Ministerul Mediului (-108 milioane de lei).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed