”Lăcomia” a băgat în pierdere o mare companie a României

Compania Electrica, unde statul român este principalul acționar, a înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, o pierdere netă consolidată neauditată de 41 milioane de lei, rezultat în scădere cu 100 milioane lei față de trimestrul I din 2018. Această scădere abruptă a fost cauzată în special de legislație, ca urmare a introducerii OUG 114, zisă și a lăcomiei, și a unor reglementări ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În plus, au crescut prețurile de achiziție ale energiei electrice.

 

Grupul Electrica este unul dintre principalii distribuitori și furnizori de energie electrică de pe piață din România. Principalele segmente de activitate ale acestuia constau în distribuția de energie electrică către utilizatori și furnizarea de energie electrică către consumatori casnici și non-casnici. Segmentul de distribuție al Electrica funcționează prin filialele acesteia: Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord (“SDMN”), Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord (“SDTN”), Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (“SDTS”) și Electrică Serv (“EL SERV”), și este limitat geografic, din punct de vedere al filialelor de distribuție, la nordul Munteniei, nordul Transilvaniei și sudul Transilvaniei. Grupul deține licențe de distribuție exclusive pentru aceste regiuni, ce au o perioada de valabilitate până în anul 2027, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioada de 25 de ani. Electrica Serv furnizează servicii de reparații și alte servicii conexe către terți și diverse servicii către companiile din grup (închiriere auto, închiriere clădiri etc.) Segmentul de furnizare de energie electrică operează prin filiala Electrica Furnizare (“EFSA”), iar activitatea principala este furnizarea de energie electrică către clienții finali, atât în calitate de furnizor de ultima instanța (în regiunile geografice în care operează segmentul de distribuție al Grupului), cât și în calitate de furnizor pe piață concurențială, pe tot cuprinsul României.

 

“Având în vedere noul context legislativ și faptul că, în acest an, comparativ cu 2018, cadrul de reglementare a suferit modificări semnificative, 2019 fiind primul an al unei noi perioade de reglementare în segmentul de distribuție, rezultatele înregistrate în primul trimestru al acestui an au fost anticipate în bugetul de venituri și cheltuieli.  În ceea ce privește segmentul de distribuție, modificarea ratei reglementate de rentabilitate stabilite de ANRE pentru cea de-a patra perioadă de reglementare, în scădere de la 7,7% la 5,66%, a avut o influență negativă majoră asupra tarifelor de distribuție, comparativ cu anul 2018. Totuși, majorarea ratei reglementate de rentabilitate la 6,9%, prevăzută în OUG 19/2019, va conduce la o ajustare pozitivă a tarifelor de distribuție in viitor. Pe aria de furnizare, Electrica a suferit un impact negativ semnificativ pentru că prețul de referință stabilit de ANRE la 1 iulie 2018 pentru lunile ianuarie și februarie 2019 pe segmentul reglementat, nu a anticipat creșterea substanțială a prețului de piață a energiei electrice. Noul cadru legislativ prevede ca pierderile din achiziția de energie electrică înregistrate de către furnizorii de ultimă instanță în T4 2018 și 2019 se pot recupera începând cu 1 martie 2019 și până la 28 februarie 2022”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

 

Cea mai mare lovitură încasată de companie este OUG 114/2018, zisă a lăcomiei. Electrica, ca și restul companiilor din energie, trebuie să plătească o contribuție de 2% din cifra de afaceri.  Pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiții reglementate. De asemenea, diferențele de costuri de achiziție din anii 2018 și 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin prețurile practicate, se vor recupera până la dată de 30 iunie 2022.

 

Totodată, ANRE a emis ordine care solicită din partea operatorilor de distribuție eforturi suplimentare în vederea conformării cu noile cerințe. În data de 25 februarie 2019 au fost aprobate prin ordinele ANRE nr. 24, 25 și 26/2019 noile tarife de distribuție, aplicabile începând cu dată de 1 martie 2019. Noile tarife înregistrează o creștere de aproximativ 2,3% față de
tarifele aplicate în primele două luni ale anului 2019, că urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 114/2018 privind creșterea contribuției bănești plătite către ANRE (de la 0,1% la 2%). Companiile de distribuție au cerut însă creșteri de peste 11%.

 

Principalul acționar al Electrica este statul român, cu 48,7% din capitalul social.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed