AcasăEconomieCompaniiLafarge vrea să vândă operațiunile din România

Lafarge vrea să vândă operațiunile din România

Lafarge este prezent în România în principal pe piaţa cimentului, dar şi pe segmentul betoanelor şi agregatelor. Lafarge şi Holcim concurează pe piaţa românească cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.

 

În primul trimestru, vânzările de ciment în România ale Lafarge au crescut cu 37,4%, în principal datorită condiţiilor meteo favorabile, care au facilitat începerea mai devreme a lucrărilor de construcţii la mai multe proiecte.

 

Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge are nevoie de aviz în privinţa concurenţei în 15 dintre statele membre UE şi face obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene.

 

Lafarge şi Holcim au înfiinţat o comisie specială pentru identificarea activelor care vor fi vândute, formată din reprezentanţi ai ambelor companii, în urma anunţului de la începutul lunii aprilie privind fuziunea.

 

“Comisia a întocmit o listă de active propuse pentru vânzare, care să anticipeze eventuale cereri ale autorităţilor pentru concurenţă”, au anunţat, luni, într-un comunicat, cele două companii.

 

Lista prezentată luni include mare parte din activele totale pe care cele două companii intenţionează să le vândă.

 

Astfel, comisia a decis ca Lafarge şi Holcim să renunţe la fabrica de ciment din Mannersdorf (Austria) a Lafarge, activele Holcim din Franţa, cu excepţia fabricii de ciment de la Altkirch şi a unor active din regiunea Haut-Rhin, de asemenea la operaţiunile Lafarge din insula Reunion, cu excepţia participaţiei la Ciments de Bourbon.

 

În România şi Germania, vor fi vândute activele Lafarge, iar în Ungaria şi Serbia cele ale Holcim.

 

În Marea Britanie, Lafarge ar urma să vândă operaţiunile Lafarge Tarmac, cu posibila excepţie a unei fabrici de ciment.

 

Grupul LafargeHolcim, care va rezulta în urma fuziunii, va avea o prezenţă globală, dar va genera circa 20% din venituri în Europa şi va beneficia astfel de revenirea economiilor statelor europene, se arată în comunicat.

 

Cele două companii iau în calcul şi vânzarea de active din Canada, Mauritius, Filipine şi Brazilia.

 

Lafarge şi Holcim vor continua să analizeze dacă este necesar să renunţe şi la alte active pe pieţe unde au operaţiuni care se suprapun sau în funcţie de cererile autorităţilor de reglementare, se arată în comunicat.

 

Lista de active propuse pentru vânzare va fi revizuită şi discutată cu autorităţile de reglementare, iar acolo unde este cazul se va cere şi acordul partenerilor de afaceri.

 

Procesul de vânzare va fi finalizat în funcţie de încheierea procesului de fuziune dintre Lafarge şi Holcim, au anunţat cele două companii.

 

Cei doi producători de materiale de construcţii intenţionează să încheie fuziunea în prima jumătate a anului 2015. Noul grup ar avea operaţiuni în 90 de ţări.

 

Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare. Tranzacţia este evaluată la circa 29 de miliarde de euro, incluzând şi datoriile nete.

 

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.

 

 

 

 

Ultimele Articole