Lansarea volumului „Vin râmele” – MIHAI TATULICI: Nu mai fac televiziune pentru că nu sunt doar indezirabil pentru patroni, șefi, politicieni, ci și necontrolabil”

Joi la prânz, Clubul Diplomatic. Lansare de carte Mihai Tatulici – „Vin râmele”. Peste o sută de invitați prezenți pentru cel pe care l-au cunoscut în diverse momente. Majoritatea participanților se cunosc din presă. Dintre ei, puțini au mai rămas jurnaliști. La un pahar de prosecco se face referire la „cum era” în redacții. În aceste redacții, Mihai Tatulici a fost pentru unii primul angajator, pentru alții un șef deloc comod și pentru puțini s-a transformat în prieten. Oricum, a contat!

Se formează un rând care așteaptă deja autografe. Mihai Tatulici ia microfonul și se bucură sincer de entuziasmul celor prezenți.

Literatura bună se recunoaște după umanitatea din ea

Primul vorbitor este Dl. Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Literaturii Române: „Domnul Tatulici nu s-a îngrijit de destinul său scriitoricesc. Poate că ar fi cazul ca de acum să se îngrijească. Pentru mine, volumul acesta a fost o surpriză pentru că am descoperit un prozator. Și nu orice fel de prozator! Chiar dacă au fost scrise în anii ’80, prozele acestea sunt, realmente, din punct de vedere al construcției și al tehnicii, impecabile. Narativitatea lor denotă Stilul! Iar stilul definește omul. Și eu sunt editor și când reeditez o carte, mă gândesc de foarte multe ori la oportunitate. În cazul Muzeului Literaturii, când reeditez sunt obligat – sunt cărți de istorie literară. Dar în cazul autorilor în viață, mă gândesc oare cui mai folosește. Dar acum, ca editor, sunt invidios pe Vasile George Dâncu pentru că a reeditat acest volum de proză. În realitate, literatura bună se recunoaște după umanitatea din ea. Aici avem umanitate, satiră, autoironie caldă, accente aproape kafkiene. Altfel… eu sunt la cârma unui muzeu, mă ocup cu posteritatea, la mine scriitorii vin După”.

Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Literaturii Române

Mihai Tatulici: „Sunt eu, să știți, viu și neastâmpărat. Sunt încă în viață, drămuiți-vă complimentele! Am terminat de scris cartea Vin râmele în anul 1983, cu gândul că nu o voi putea publica niciodată. La editura Cartea Românească, în anii aceia, manuscrisul nu a reușit să treacă de cenzură. Abia în 1993 a publicat-o editura Tinerama. Acum… m-am dezobișnuit de lansări. Îmi plac, totuși, foarte mult, pentru că oamenii sunt decenți. Deși… eu am trăit toată viața între înjurături și lupte – astea mi-au plăcut visceral! Invitația de a reveni în câmpul literaturii, primită de la editorul meu și de la cel care ne asigură viitorul în muzeu mă emoționează, numai că eu sunt în continuare pasionat de lupta cu agramații din societatea de astăzi. Din păcate, statutul de pensionar mă obligă să fiu decent. Nu mă simt bine în contextul prezentului din România, pare că am nimerit din greșeală aici. Să nu credeți că scriitorul trăiește într-o lume a lui. Eu trăiesc în viața reală, care mă preocupă. Motivul pentru care nu mai fac televiziune nu este numai faptul că sunt indezirabil pentru patroni, șefi, politicieni, ci și faptul că sunt necontrolabil. Numai revolta ne poate salva. Revolta pură și adevărată”.

Editorul volumului „Vin Râmele”, Dl. Vasile George Dâncu este cel care a readus optimismul evenimentului: „După toate aceste amenințări cu postumitatea, trebuie să ne revenim puțin la viață. Bine ai revenit pe scena literaturii, Mihai Tatulici! Mihai Tatulici face parte din generația scriitorilor care s-au risipit în presă. Nuvelele din acest volum sunt undeva între pseudoreportaje și nuvele cinematografice. La Școala Ardeleană vom continua să publicăm opera lui Mihai Tatulici”.  

Vasile George Dâncu – Editura Școala Ardeneală

La finalul evenimentului, Mihai Tatulici, prozatorul Mihai Tatulici a promis audienței că va „recidiva” anul viitor cu un roman incomod despre „devenirea” unui fost ofițer de securitate. MONEY.RO vă dezvăluie în premieră titlul: „Ieșirea din intimitate”. Va fi un roman la granița realului cu ficțiunea. „El era celebru prin anii ’90. În acțiunea din roman, el iese din intimitate – știți că securiștii trăiesc într-un fel de intimitate cu femeile lor, cu chefurile lor deșănțate. Omul acesta ajunge la închisoare după ce s-a îmbogățit ilegal și imoral și ajunge să construiască viitorul României. O să vă distrați copios să vedeți până unde merge gândirea oarbă a unora care cred că banii rezolvă totul!”, a mărturisit Mihai Tatulici.

Cartea poate fi comandată aici

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed