Leapșa cu cărți: Recomandările lui Warren Buffett

Apoi, când vedem pe „peretele” prietenilor noștri vitruali cărțile pe care le postează, citim cu interes listele pentru a vedea ce citesc ceilalți și pentru a ne completa lista de viitoare lecturi.

 

Cu această ocazie, vă prezentăm o listă de nouă cărți recomandate de celebrul investitor american Warren Buffett. Chiar dacă acesta nu a participat la leapșa cu cărți, lista de lecturi a fost selectată de Business Insider dintre recomandările pe care miliardarul le-a făcut pe parcursul timpului, în cadrul interviurilor acordate presei, dar și în scrisorile sale către acționarii Berkshire Hathaway.

 

De altfel, Buffett este un cititor înrăit. Pe vremea când și-a început cariera sa de investitor, acesta citea câte 600-700, ajungând chiar și până la 1.000 de pagini pe zi. Chiar și acum, Buffett își petrece aproximativ 80% din timpul său citind.

 

„Uite, treaba mea este tocmai să adun tot mai multe și mai multe fapte și informații și, când apare ocazia, să văd dacă acestea conduc către o anumită acțiune”, declara investitorul într-un interviu acordat „The Week”, anul trecut.

 

„Noi nu citim opiniile altor oameni”, a mai spus Buffett, precizând: „noi vrem să vedem faptele și apoi să gândim”.

 

Iată lista de lecturi recomandate de miliardarul american Warren Buffett:

 

„The Intelligent Investor”, de Benjamin Graham. Autorul a fost unul dintre mentorii lui Buffett. Când acesta avea doar 19 ani, a citit această carte. Ulterior, Buffett a spus că acela a fost unul dintre cele mai norocoase momente din viața sa, deoarece cartea i-a oferit tiparul intelectual pentru a investi. „Pentru a face investiții de succes pe parcursul vieții nu ai nevoie de un coeficient de inteligență stratosferic, informații neobișnuite despre afaceri sau informații de interior”, a spus Buffett. „Este nevoie de un cadru intelectual pentru luarea deciziilor și abilitatea de a-ți opri emoțiile de la distrugerea acelui cadru. Această carte prescrie clar și precis cadrul potrivit. Tu trebuie să vii cu disciplina emoțională”, recomandă acesta.

 

„Security Analysis” de Benjamin Graham. Miliardarul american a spus că această carte a aceluiași autor i-a oferit „o hartă a drumurilor către investiții pe care o urmez de 57 de ani”. Tema de bază a cărții este că, dacă analiza ta este suficient de aprofundată, îți vei putea da seama care este valoarea unei companii și dacă piața cunoaște acest lucru. Buffett a afirmat că Graham a fost a doua cea mai influentă persoană din viața sa, după tatăl său. „Ben a fost acest profesor incredibil, vreau să spun că a fost unul firesc”, a declarat, la un moment dat, Buffett.

 

„Common Stocks and Uncommon Profits” de Philip Fisher. Chiar dacă acest autor nu l-a influențat la fel de mult precum a făcut-o Graham, totuși, Buffett îl prețuiește destul de mult pe acest investitor specializat în investițiile în companiile inovatoare. „Sunt un cititor pasionat a orice are Phil să spună și vi-l recomand”, a spus miliardarul. În această carte, Fisher subliniază faptul că nu este suficient să te raportezi la declarațiile financiare ale unei companii, ci trebuie să evaluezi și managementul acesteia.

 

„Stress Test: Reflections on Financial Crises” de Tim Geithner. Buffett a declarat că această lucrare scrisă de fostul secretar de stat al Trezoreriei Americane pe tema crizei financiare este o lectură obligatorie pentru orice manager. Au fost scrise multe cărți despre modalitățile de a gestiona o organizație în perioade dificile. Însă aproape niciuna nu vine de un responsabil guvernamental care a fost pus în situația să găsească o soluție în cazul unei catastrofe economice. „Aceasta nu era doar o mică problemă la periferia pieței ipotecare din SUA”, scrie Geithner. „Am avut o senzație de rău la stomac. Știam cum se simt crizele financiare și se simțeau exact așa”.

 

„The Essays of Warren Buffett” de Warren Buffett. Dacă vrei să ajungi să cunoști modul în care gândește Buffett, du-te direct la înțelept. În această colecție, exprimările sale sunt foarte reale, în stilul săui intelectual. „Ce poate fi mai avantajos într-un concurs intelectual – fie că este vorba de șah, bridge sau alegerea acțiunilor – decât să ai adversari care au fost învățați că gândirea este o risipă de energie?”, se întreabă el.

 

„Jack: Straight From The Gut” de Jack Welch. În scrisoarea trimisă acționarilor în anul 2011, miliardarul american menționează această carte ca pe memoriile de afaceri ale lui Jack Welch, care a fost pentru o lungă perioadă de timp director executiv al GE și pe care Buffett îl descrie ca pe o persoană „inteligentă, energică, implicată”. În comentariile referitoare la această carte, Bloomberg scria că „Welch a avut un asemenea impact asupra afacerilor moderne încât o trecere în revistă a istoriei sale personale le oferă lecții valoroase tuturor managerilor”.

 

„The Outsiders” de William Thorndike, Jr. În scrisoarea sa către acționari din anul 2012, Buffett laudă această carte, prezentând-o ca pe „o carte remarcabilă despre directorii executivi care au excelat în ceea ce privește alocarea capitalului”. Berkshire Hathaway joacă un rol important în această carte. Un capitol este despre regizorul Tom Murphy, care, potrivit lui Buffett, este „cel mai bun manager de afaceri dintre toți pe care i-am cunoscut”. Cartea, care prezintă modele de succes de la directori executivi de la The Washington Post, Ralston Purina și altele, a fost considerată de Forbes ca fiind „una dintre cele mai importante cărți de afaceri din America”.

 

„The Clash of the Cultures” de John Bogle. Aceasta este încă o recomandare de lectură cuprinsă în scrisoarea din 2012. Bogle, creatorul fondului de investiții în indici și fondatorul Vanguard Group, care gestionează în prezent active de 2.000 miliarde dolari, susține că investițiile pe termen lung au fost depășite de aglomerarea speculațiilor pe termen scurt. Cartea vine și cu sfaturi practice. Unul dintre ele este să vă amintiți să reveniți la lucrurile de bază. Ce e la mare căutare astăzi s-ar putea să nu mai fine și mâine. Bursa revine la randamente fundamentale pe termen lung. Nu urma turma. Alt sfat este că timpul este prietenul tău, iar acțiunea sub puterea impulsului de moment e dușmanul tău. Astfel, profită de dobânda compusă și nu te lăsa captivat de cântecul de sirenă al pieței. Acesta nu face decât să te seducă să cumperi când bursele cresc și să vinzi după ce au scăzut.

 

„Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street” de John Brooks. În anul 1991, Bill Gates l-a întrebat pe Warren Buffett care este cartea sa preferată. În replică, Oracolul din Omaha i-a trimis fondatorului Microsoft exemplarul său al acestei cărți. Gates spune că această carte reamintește faptul că principiile pe baza cărora se construiește o afacere câștigătoare rămân constante. „Pentru orice lucru, există un factor uman esențial în orice efort de afaceri. Nu contează dacă ai un produs perfect, planuri de producție și o strategie de marketing; veți avea nevoie de oamenii potriviți pentru a conduce și a pune în aplicare aceste planuri”, spune Bill Gates.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed