x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(8) "sanatate"

Legalizarea consumului de canabis: Ce NU a spus ministrul de Finanțe!

Legalizarea canabisului în scop medicinal este analizată de o comisie din Ministerul Sănătății.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 22.03.2019, 16:17

România ar putea “legaliza” consumul de canabis în scopuri medicinale, “în special pentru zona de cancer”, însă anunțul a venit, în mod bizar, nu dinspre Ministerul Sănătății, ci dinspre Eugen Teodorovici. Măsura este susținută puternic de pacienți și dorită de către medicii consultați de HotNews.ro, care spun că mulți bolnavi în stadii terminale se sting în chinuri în țara noastră. Problema este că pare, în acest moment, aproape imposibil de aplicat. De ce? Ar presupune modificarea din temelii a legislației ce reglementează aprobarea și decontarea medicamentelor în România, lucru puțin probabil pentru un singur produs.

Info pe scurt:

Ce a omis să spună sau nu știa Eugen Teodorovici atunci când a promis calmante pe bază de canabis pentru bolnavii de cancer: produsele pe bază de canabis sunt omologate în toată lumea nu ca medicamente, ci doar ca suplimente alimentare, și se găsesc deja pe piața din România în această formă – suplimente alimentare.

Miza este prescrierea lor de către medici și decontarea lor, care sunt imposibile în acest moment, potrivit legislației din România, și ar presupune modificarea din temelii a legislației ce reglementează aprobarea, prescrierea și decontarea medicamentelor în România. Potrivit legii, suplimentele alimentare nu pot fi prescrise pe rețetă de la medic și nu pot fi decontate.
Legalizarea canabisului în scopuri medicinale este puternic susținută de pacienții oncologici și de asociațiile de pacienți din această zonă. “Durerile merg uneori până la stări de leșin”, declară, pentru HotNews.ro, o pacientă cu o formă rară de cancer.