Legea referendumului, publicată în Monitorul Oficial

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 14 decembrie, la ora 23:56, decretul pentru promulgarea noii Legi a referendumului. În aceste condiţii, adoptarea revizuirii Constituţiei nu va putea fi realizată anul viitor, printr-un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale, cu un cvorum de 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii referendumului se calculează de la momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Publicarea noii Legi a referendumului în Monitorul Oficial se realizează împreună cu decretul preşedintelui prin care este promulgată legea.

Publicarea în Monitorul Oficial a decretului şi a legii referendumului pe 16 decembrie face ca actul normativ să poată fi aplicat începând cu data de 15 decembrie 2014.

Până la împlinirea termenului de un an de zile, când intră în vigoare un cvorum redus, rămân în picioare actualele prevederi care stabilesc faptul că este necesară prezenţa a 50% plus unu din numărul alegătorilor pentru validarea scutinului.

Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României prevede că ziua alegerilor este duminică, iar acestea au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Mandatul lui Traian Băsescu ajunge la termen în 21 decembrie anul viitor, când se împlinesc cinci ani de când a depus jurământul în Parlament.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri