Legumicultorii, nepregătiţi să livreze în supermarketuri. „Suntem zero pe linia de sortare, ambalare şi etichetare“

Vestea că legumele lor ar putea ajunge în supermarketuri îi bucură, dar îi şi îngrijorează pe legumicultorii olteni, producători renumiţi, pentru că, spune preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, producător de legume din zona Pleşoiu, cei care produc munţi de legume de primăvara până toamna sunt la fel de nepregătiţi ca acum 20 de ani să le poată livra în condiţiile cerute de marile lanţuri de magazine.

 

„Am aşteptat această lege de 20 de ani, luptăm continuu pentru ea de 2 ani, însă suntem zero când vine vorba de a livra în condiţiile cerute. Nu am reuşit să ne organizăm în asociaţii sau cooperative atâţia ani la rând, deşi ne-am pus de acord că formele asociative sunt singurele care ne permit să pătrundem pe această piaţă pe care ne-am dorit-o foarte mult. În schimb, producătorii locali stau şi astăzi la mâna dealer-ilor, să le spun aşa. Livrarea în supermaket presupune un proces de sortare, ambalare şi etichetare, iar noi facem paşi timizi în acest sens.

 

Avem doar două încercări reuşite, la Grădinari şi la Strejeşti, într-un bazin legumicol renumit, unde se realizează acest lucru şi unde se colectează şi din alte zone ale judeţului, chiar şi din sud. Producătorii însă, marea majoritate, nu sunt pregătiţi.“, a declarat Păunel.

 

Pe de altă parte, acuză Păunel, a existat un interes în a nu se aduce la cunoştinţa producătorilor posibilităţile existente pentru accesarea inclusiv de fonduri europene pentru capacităţi de stocare, ambalare şi etichetare, eligibile fiind formele asociative. „Suntem singura ţară cu ferme de zeci de mii de hectare, ale noilor baroni agricoli, şi ferme de subzistenţă, incapabile să facă faţă rigorilor pieţei. Nimeni n-a avut interesul să se dezvolte micul producător, prosperă greii!“, acuză sindicalistul.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed