Leul castiga 0,7% miercuri seara pana la 3,6430 lei/euro, in asteptarea deciziei BNR de joi

0
Leul castiga 0,7% miercuri seara pana la 3,6430 lei/euro, in asteptarea deciziei BNR de joi

"A fost o miscare puternica de apreciere in toata regiunea, urmata si de moneda nationala, dupa o perioada in care leul parea decuplat de tendinta celorlalte valute emergente din zona. In plus, pe plan intern, piata asteapta deja decizia bancii centrale si mizeaza pe o majorare a dobanzii de politica monetara", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, pentru NewsIn. 

De asemenea, presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a facut miercuri o serie de comentarii favorabile la adresa economiilor emergente. Astfel, el considera ca unele economii emergente au perspective solide de crestere si a sugerat ca unele valute din zona ar fi subevaluate. 

Dintre monedele din zona, zlotul s-a apreciat destul de puternic, in conditiile in care banca centrala a Poloniei a majorat, miercuri, dobanda cheie de la 5,75 la 6%. Pentru sedinta de politica monetara de joi, analistii din piata romaneasca mizeaza pe o majorare similara, cu un sfert de punct procentual, prin care dobanda cheie ar ajunge, insa, la 10%. 

Dupa ce, pana la ora 15:30, moneda nationala s-a mentinut in apropierea nivelului de 3,66 lei/euro, euro a inceput sa piarda brusc teren in fata leului, coborand, intr-o ora si jumatate, la cotatii sub 3,65 lei. La ora 17:15, bancile cumparau un euro cu 3,6475 lei si il vindeau cu 3,6625 lei. 

Cursul de referinta afisat de banca centrala miercuri indica o apreciere a monedei nationale cu peste un ban, pana la 3,6639 lei/euro, de la nivelul afisat marti, de 3,6760 lei/euro. 

In raport cu dolarul american, cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere de un ban a leului (0,44%), pana la 2,3522 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 2,3626 lei/dolar. 

NewsIn