x


  • EUR
    4.7536
    USD
    4.3072
string(16) "instant-articles"

Liber la plecat în America FĂRĂ VIZĂ? Ce spune George Maior

Într-un interviu pentru Adevărul, acordat imediat după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, ambasadorul României la Washington, George Maior, oferă câteva detalii din negocierea pentru ridicarea vizelor.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 22.08.2019, 11:31

Totuşi, dincolo de mesajul lui Donald Trump, decizia aparţine Congresului, unde republicanii lui Trump au majoritate doar în Senat, nu şi în Camera Reprezentanţilor.

 

Ne interesează Congresul ca instituţie. E important de ştiut că recent a fost introdusă o piesă nouă de legislaţie, la nivel de proiect, dar important pentru noi. Proiectul este semnat de un membru democrat şi altul republican, deci bipartizan, care, dacă ar fi adoptat – un proces destul de complicat şi de lung – ar avantaja România şi Polonia, state care contribuie cu 2% din buget la Apărare, deci în linia actualei administraţii.

 

Deci e un proiect pentru relaxarea ridicării vizelor.

Da, pentru statele care, pe lângă sumele alocate la Apărare, au contribuţii importante ca aliaţi în operaţiuni dificile de asigurare a securităţii în diverse zone, cum e Afganistan pentru România. Proiectul nu nominalizează state, dar noi ne-am încadra în aceşti parametri. Mai e un aspect pe care voi încerca să-l abordez mai frontal, rata foarte bună pe care o are România în ceea ce americanii numesc over state.

 

Deci pentru românii care obţin viză, vin în SUA, dar nu se mai întorc.

 

Exact. Noi avem o rată foarte bună, aproximativ 2%, chiar mai bună decât a unor state din Programul Visa Waver.

 

Există vreun orizont de timp?

 

Greu de spus. Eu sunt prudent în a da estimări de acest gen. Pe termen mediu, s-ar putea realiza. Pe termen mediu spre scăzut.

 

Asta însemnând doi ani, cinci ani, 10 ani?

 

Interpretaţi cum vreţi.

 

continuarea, pe adevarul.ro