Liberalii germani l-au ales cap de listă în alegerile legislative din septembrie pe Rainer Brüderle

Aflat la putere alături de conservatorii (CDU) conduşi de Merkel începând din 2009, partidul liberal-democrat, care luptă pentru supravieţuirea sa politică, l-a ales pe Rainer Brüderle, în vârstă de 67 de ani, să candideze din nou în aceste alegeri ce vor avea loc pe 22 septembrie.

 

„Oamenii vor o voce puternică pentru libertate. În acest lucru stă şansa noastră. Ar trebui să o prindem, iar noi vrem să o prindem”, a declarat Brüderle, în discursul susţinut în faţa participanţilor la conferinţa partidului său, la Berlin.

 

„Eu ştiu că veţi lupta cu toţii alături de mine”, „să ne lansăm în luptă”, a declarat el, primind aplauze şi încurajări din partea celor aproximativ 600 de delegaţi aflaţi în sală.

 

Un val de mâini s-a ridicat pentru Brüderle, care a fost desemnat nu printr-un vot formal, ci prin aclamaţie, ilustrând importanţa susţinerii de care beneficiază în rândul partidului.

 

Brüderle va avea o sarcină dificilă. Partidul, afectat de disensiuni interne, este creditat cu patru la sută în intenţiile de vot, sub pragul de cinci procente ce permite accesul în Bundestag, potrivit unui sondaj Emnid publicat duminică de Bild am Sonntag.

 

Fostul preşedinte al partidului, ministrul de Externe Guido Westerwelle, a scos FDP dintr-o perioadă de 11 ani de opoziţie printr-o victorie istorică (14,6%) în alegerile legislative din 2009, ceea ce i-a permis să îi înlocuiască pe social-democraţi (SPD) ca parteneri minoritari ai conservatorilor (CDU/CSU) lui Merkel.

 

Însă eşecul de a adopta scăderi de impozite promise şi o scurtă apropiere de reprezentanţii unei linii prea „eurosceptice” au adus partidului o serie de înfrângeri în alegerile regionale şi au condus la pierderea unei părţi a susţinătorilor.

 

Considerat vinovat de aceste scoruri proaste în sondaje, actualul ministru al Economiei, Philipp Rösler, criticat dur pentru o perioadă, a fost reales sâmbătă, fără surpriză, la conducerea liberalilor.

 

Acest politician născut în Vietnam, în vârstă de 40 de ani, singurul candidat la postul de preşedinte, a obţinut 85,7% din voturi. Rösler l-a înlocuit pe Westerwelle în această funcţie în mai 2011.

 

Disputele interne din FDP reprezintă o adevărată bătaie de cap pentru Merkel. Cu un FDP slăbit, cancelarul, care a reptat mereu că vrea să continue să guverneze alături de liberali, ar putea fi nevoită să negocieze cu alte partide în vederea formării unei viitoare coaliţii.

 

Merkel şi social-creştinii sunt, în continuare, foarte populari în Germania. În sondaje, conservatorii beneficiază de un avans asupra rivalilor lor de centru-stânga, social-democraţii.

 

Însă unii analişti afirmă că, în cazul unui eşec al FDP în alegerile legislative, Merkel ar putea fi nevoită să formeze o nouă „marea coaliţie” cu SPD, ca cea care a guvernat Germania în perioada 2005-2009.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed