x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(7) "politic"

LIBERALII, obligați să plătească ENORM ca să ”scoată țara din noroaie”

Una dintre primele măsuri luate de noul ministru de la Dezvoltare a fost aceea de a plăti constructorii contractați prin PNDL, programul inventat de Liviu Dragnea.

Autor: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.11.2019, 13:42

Ministerul Dezvoltării, preluat de liberali, a virat 400 de milioane de lei în contul UAT-urilor, pentru asigurarea plăților către constructorii angajați în lucrări prin PNDL, programul inventat de Liviu Dragnea.

 

În acest sens, ca urmare a aprobării HG nr. 767/2019 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapele I şi II, ieri, 5 noiembrie, au fost transferate către beneficiarii contractelor multianuale sume în valoare totală de 400 de milioane de lei, pentru decontarea bunurilor/serviciilor/lucrărilor executate pentru 528 obiective de investiții, finanțate prin PNDL, în cadrul celor două etape.

 

Ținând cont de faptul că nevoia de finanțare în cadrul PNDL I și II depășește suma prevederilor bugetare actuale, conducerea ministerului își exprimă preocuparea pentru identificarea tuturor soluțiilor prin care să fie înlăturat riscul ca solicitările de plată emise de către beneficiarii PNDL să nu fie onorate în cel mai scurt timp și, astfel, va iniția în continuare demersurile necesare suplimentării bugetului alocat în anul 2019.

 

„După cum am mai spus, prioritatea numărul 1 a mandatului meu o reprezintă plata tuturor facturilor restante pe PNDL I şi II, astfel încât să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, iar în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă. Necesarul pentru achitarea facturilor restante şi a plăţilor ce urmează a fi făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei, iar, ieri, prima mea decizie de ministru a fost să dăm aceşti bani către UAT-uri. Asigur, deopotrivă, UAT-urile, dar şi constructorii, că ministerul va achita cât de repede posibil toate lucrările realizate în beneficiul cetățeanului român”, a afirmat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

 

PNDL este un program lansat Liviu Dragnea care de-a lungul timpului a devenit foarte cunoscut în spațiul public prin dezvăluirea unor contracte suspect ce au fost acordate în cadrul activităţilor din program. Fostul premier, Viorica Dăncilă, anunţa în luna februarie 2019 că PNDL-ul „a scos ţara din noroaie”.

 

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a confirmat recent că Direcţia Naţională Anticorupţie anchetează contractele atribuite către două firme a căror activitate a fost prezentată în presă. ”Există un dosar penal înregistrat în acest an în care, într-adevăr, se efectuează cercetări cu privire la contractul de achiziţie încheiate de 2 societăţi comerciale cu primării de pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa. Este vorba despre contracte semnate prin PNDL, adică Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar în acest moment cercetările se referă strict la fapte. Deci, cum spunem noi, este o cercetare in rem pentru suspiciuni de abuz în serviciu, obţinere nelegală de fonduri şi infracţiuni de fals”, a declarat Săplăcan.