x


  • EUR
    4.8582
    USD
    4.0972
string(7) "politic"

LIBERALII se joacă cu FOCUL! Decizia care ar putea să ne coste enorm

NL ia în calcul recomasarea ministerelor Energiei și Economiei. Ideea poartă risc de infringement și de companii de stat vitale pasate din nou de la o instituție la alta.

Autor: Mihai Voican | Sursa: PROFIT.RO | Publicat: 13.10.2019, 9:27

Partidul Național Liberal ia în calcul ca posibilitate, pentru situația în care va forma Guvernul, fie recomasarea ministerelor Energiei și Economiei într-unul singur, fie o “fuziune” între Ministerul Energiei și Departamentul de Schimbări Climatice din cadrul Ministerului Mediului, potrivit unor surse politice. Ideea face parte din planul liberalilor de a crea un Executiv mai “suplu”, iar ca posibili titulari de portofoliu sunt vehiculați doi deputați, Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii de la Cameră, și Dan Vîlceanu.

 

Eventuala recomasare a ministerelor Energiei și Economiei ar întoarce Guvernul în timp cu aproape 7 ani, în decembrie 2012, chiar înainte de debutul mandatului Cabinetului USL Ponta 2 (PSD+PNL), moment când s-a reluat separarea celor două structuri, care a fost marcată deseori de lupte politice între partenerii de guvernare, dar care, pe de altă parte, a îndepărtat riscul ca România să fie supusă unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pentru încălcarea legislației comunitare privind obligația separării (unbundling) activităților de producție și transport în industria energetică. Mișcarea ar obliga Executivul să schimbe instituțiile responsabile cu exercitarea calității statului de acționar la operatorii sistemelor de transport de energie electrică și gaze naturale, Transelectrica și Transgaz.

 

În prezent, acționar majoritar la cele două este Ministerul Economiei. După comasarea ministerelor Economiei și Energiei, noul minister-mamut va controla atât transportatorii menționați, cât și producători de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica) și de gaze (Romgaz), ceea ce contravine normelor UE.