Liderii Alianţei Bugetarilor decid luni cum pot fi reduse salariile cu 45% (VIDEO)

„Nu am stabilit încă ce soluţie vom alege pentru a ne încadra în limitele de cheltuieli, acum că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice pentru raţionalizarea cheltuielilor publice a fost declarată constituţională de către CCR„, a spus liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica.

Marica a adăugat că „o variantă ar fi să luăm concediul de 10 zile fără plată în perioada alegerilor, însă este riscant pentru că există o prevedere în lege care dă dreptul ministerelor să decidă cum se fac aceste reduceri”.

„Nu vrem să ne taie cum vor ei din salarii. În total cheltuielile de salarii trebuie să scadă cu 45% în noiembrie şi decembrie pentru că trebuie compensat faptul că nu s-au făcut reducerile în luna octombrie”, a explicat liderul Sed Lex.

Vasile Marica a mai spus că se va consulta, joi, cu Aurel Cornea (pereşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, n.r.) şi cu ceilalţi lideri ai Alianţei Bugetarilor, pentru a convoca o întrunire a Alianţei pentru luni după-amiază.

„Cel mai probabil întâlnirea va avea loc luni după-amiază, pentru că dimineaţa vor avea loc întâlniri ale federaţiilor sindicale”, a precizat Marica.

Preşedintele Sed Lex s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru a discuta despre modalităţile de aplicare a Legii privind raţionalizarea cheltuielilor publice după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea Legii de reorganizare a unor autorităţi şi instituţii publice şi a Legii salarizării unice.

Secretarul de stat Mihai Şeitan a declarat joi, pentru NewsIn, că zilele de concediu fără plată pot fi acordate în lunile noiembrie şi decembrie, după promulgarea Legii privind reorganizarea unor instituţii publice, reducându-se numărul acestora proporţional cu timpul rămas până la finalul anului.

Şeitan a precizat că, în urma unor înţelegeri cu conducătorii instituţiilor publice, poate fi redus programul zilnic cu câteva ore, pot fi acordate zile întregi de concediu fără plată sau poate fi utilizată o formulă „mixtă”.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat, prin acordurile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, la un deficit bugetar de maximum 7,3% din produsul intern brut (PIB) în acest an. Dezechilibrul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din PIB, sub ţinta convenită pentru finalul trimestrului III, de 5,4% din PIB.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi Legea salarizării unitare şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed