AcasăPoliticLiderii Coaliției anunță depunerea amendamentelor la legea pensiilor speciale. Ce prevăd acestea

Liderii Coaliției anunță depunerea amendamentelor la legea pensiilor speciale. Ce prevăd acestea

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat, pe rețelele de socializare, depunerea amendamentelor în Parlament pe legea pensiilor speciale. Premierul susține că modificarea proiectului de lege este necesară pentru primirea a aproape 30 de miliarde de euro din PNRR.

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a transmis Nicolae Ciucă.

Amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale prevăd corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile sau reducerea numărului beneficiarilor pensiilor de serviciu.

Un alt amendament prevede că „veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate”.

„Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari”, a transmis premierul pe Facebook.

În ceea ce privește pensiile aflate în plată, premierul a transmis că „ se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității”.

De asemenea, printr-o altă propunere se „elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate”.

„În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, arată Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a precizat că aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles.

„Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a punctat Nicolae Ciucă.

Președintele Camerei Deputaților a precizat, într-o postare pe Facebook, că modificările aduse la legea pensiilor speciale „au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme”.

„Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt”, a punctat Marcel Ciolacu.

Social democratului a subliniat că „ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este ca principiul contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice”.

„Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională. Totodată, ne asigură că îndeplinim și condițiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.